Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pořiďte si na Vánoce místo stromečku jedli v květináči, vyzývají brněnští ekologové

Brňané začali nakupovat vánoční stromky. Kromě řezaných či umělých můžou zvolit variantu šetrnější k přírodě a pořídit si jedličku v květináči. Na jaře se dřeviny vrátí zpátky do lesa, nebo si je majitelé nechají doma na příští Vánoce. Ekologové stromky nabízejí už pětadvacet let, letos zájemce vyjde jeden kus na 160 korun.

Nápad brněnských ochránců vznikl proto, aby lidé nevyhazovali živé stromky k popelnicím. Každé zimní svátky se v tuzemsku prodá přes milion řezaných stromků, které se poté špatně likvidují. Nákupem jedle v květináči zájemci naopak podpoří udržitelnost lesů. „Když si lidé pořídí živou jedličku v květináči, tak dřevina neskončí ve spalovně nebo na skládce. Mají možnost si ji ponechat do dalšího roku nebo vrátit zpátky do lesa,“ popsala ředitelka organizace Rezekvítek Tereza Žižková.

Čtyřicet až padesát centimetrů vysoká jedle bělokorá pochází ze školky Lesů města Brna a zákazníky letos vyjde na sto šedesát korun. Než jsou jehličnany připraveny k prodeji, rostou ze semínka zhruba sedm let. Ke každému zakoupenému jedinci dostanou lidé také návod k údržbě. „Pokud si jedličku nechají do příštího roku, je potřeba ji přesadit. Důležité je strom umístit na stinné místo, a hlavně pravidelně zalévat,“ řekla Žižková.

Vánoční stromky v květináči se v jihomoravské metropoli prodávají už čtvrt století. Akci zajištují zejména dobročinné obchody Nadace Veronica a tento rok bude v nabídce zhruba tisíc kusů. „Minule si k nám lidé přišli pro skoro šest set kusů jedliček, podobný zájem očekáváme i letos. Kdo hledá dárek pro milovníky přírody, může pořídit i certifikát na vysazení jedličky,“ uvedla ředitelka Nadace Veronica Helena Továrková.

Vánoční les

Při správné péči dřevina doma vydrží i několik let, lidé si ale oblíbili sázení stromků zpět do přírody. Na začátku dubna příštího roku se pod dohledem brněnských lesníků uskuteční společná výsadba. „Pravidelně se zpět do přírody vrátí okolo sto padesáti kusů. Za dobu trvání projektu se v okolí města vysadilo více než tři tisíc jedlí a do lesů se tak vrací původní druh dřeviny,“ sdělila Žižková. Jehličnany ale lidé na jaře mohou vysazovat i neorganizovaně, například u svých chat či na zahradách.

FOTO: Veronika Adamová 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Veronika Adamová

Štítky Brno, Vánoce, strom, jedle, jedlička v květináči, les, vánoční stromek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Seidl

Děláme každej rok. Už jsme tak zachranily pár stromů. Jedine co se musi podchytit je teplota pri změnách. Koupě pak na chodbu, do vnitř, chodba a venek.

Středa, 10. ledna 2024, 09:03Odpovědět

Marie Glanczová

takový chudáčci stromečky nevydrží ani cestu domů-ať si zkusí vypěstovat a starat se o něj než to prodá...ta nemá o pěstování ani páru , blbka

Neděle, 26. listopadu 2023, 11:03Odpovědět

Jaroslav Šálovský

A už té vymaštěné ekopipině někdo vysvětlil, co se sazenicí udělají změny teploty, kterým je takhle případný stejně vymaštěný zachránce přírody vystaví?

Středa, 22. listopadu 2023, 03:39Odpovědět

Pořiďte si na Vánoce místo stromečku jedli v květináči, vyzývají brněnští ekologové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.