Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Strážci přírody v Moravském krasu chtějí, aby turisté poslouchali. Zvětšili proto zákazové značky

Strážci přírody začali před létem v Moravském krasu používat nové značky upozorňující na zákazy. Jsou na více místech a jsou také větší, aby je nešlo přehlédnout. Cílem je lépe informovat tak, aby v chráněných místech ubylo přestupků.

Nové piktogramy návštěvníkům sdělují, co se ve zvláště chráněném území nesmí dělat. Strážci byli podle Antonína Tůmy ze Správy chráněné krajinné oblasti (CHKO) nuceni zavést větší s rozměrem 20 krát 20 centimetrů, kdy předchozí s rozměrem osm krát osm centimetrů někteří podle něj zjevně přehlíželi. „Nové jsou výraznější, na více místech. Máme za to, že tam, kde jsme je instalovali, si jich návštěvníci více všímají a podle toho se i chovají," uvedl.

Strážci jich dali vytisknout pět desítek, z nich umístili polovinu, druhá je rezervní. V terénu je možné najít například piktogram upozorňující na zákaz používání dronů, a to u propasti Macocha, nebo piktogram, jenž na takzvané Salmově stezce mezi Macochou a Pustým žlebem upozorňuje na zákaz jízdy na kole. Piktogram u lomu Seč v Rudici upozorňuje na zákaz ohňů a táboření. „Některé jsou umístěné celoročně, jiné sezonně. Například na jaře máme u přírodních rezervací piktogram upozorňující na zákaz trhání česneku medvědího nebo piktogram upozorňující na zákaz horolezectví v prostoru hnízdění dravců," dodal.

Strážci přírody mohou na místě uložit pokutu až 10 tisíc korun. Ročně jich uloží desítky, výjimkou byl rok 2020, kdy jich uložili asi 140. Do přírody tehdy v době vládních omezení společenských akcí, kultury či sportování kvůli pandemii covidu zamířili podle ochranářů i lidé, kteří nevěděli, jak se v ní chovat. Nejčastěji chybovali při vjezdu auty do chráněné oblasti a parkování v místech, kde je to zakázáno.

Chráněná krajinná oblast Moravský kras je známá zejména Punkevními jeskyněmi, které jsou říčkou propojeny s propastí Macocha. V CHKO je přes 1100 jeskyní. Veřejnosti je běžně zpřístupněno pět z nich. Loni je navštívilo kolem 300 tisíc turistů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto CHKO Moravský kras

Štítky Moravský kras, příroda, turisté, značky, Jihomoravský kraj, ochranáři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážci přírody v Moravském krasu chtějí, aby turisté poslouchali. Zvětšili proto zákazové značky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.