Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brňanům zdraží vodu. Může za to konsolidační balíček i rostoucí náklady vodárny

Hlouběji do kapsy si sáhnou lidé v Brně, kteří si od příštího roku připlatí za vodu. Brněnské vodárny a kanalizace (BVK) zveřejnily nový ceník, jenž zvyšuje cenu za metr krychlový o více než tři koruny, a tak odběratelé zaplatí přes 105 korun. Zvýšenou cenu mají na svědomí rostoucí náklady městské firmy a vládní konsolidační balíčkem, který zvyšuje DPH.

Aktualizované sazby vstoupí v platnost 1. ledna. S odbitím nového roku se zároveň čeká, že začne platit vládní konsolidační balíček, který tento týden schválil Senát a nyní půjde na podpis prezidenta. I přes avizované zdražení zůstanou ceny pro Brňany pod republikovým průměrem, který činí pro letošní rok 112,20 koruny. V moravské metropoli se počítá s 105,53 korunami za metr krychlový. 

„Cena za výrobu a dodávku 1 litru pitné vody včetně následného odkanalizování a vyčištění vyprodukované vody odpadní činí zhruba 10 haléřů. Při průměrné spotřebě 104 litrů na osobu a den je denní výdaj za vodné a stočné 11 korun,“ sdělila mluvčí BVK Renata Hermanová, podle jsou důvodem zdražení především rostoucí náklady společnosti. 

V předchozích letech se cena vody v Brně zvyšovala vždy nejvíce v řádu korun, změna přišla až loni. V souvislosti s inflací a nárůstem ceny energií se cena vody zvýšila z 87 na 102 korun.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Brno, Vodárny, Cena, Vodné, Stočné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Svoboda

Ale máme úžasné MHD, které dokáže na 3 zastávkách nabrat 15 minut zpoždění, krásné nádraží, o kterém se rok co rok MLUVÍ jak bude ještě krásnější, staví se nám hala, kteří všichni chceme a potřebujeme, skvěle plánování staveb, takže se jako letos nemůže stát, že všechny 3 hlavní tahy přes město nebo okolo něj budou mít velká omezení v jeden čas a hlavně se připravuje další socha na travnaté ploše! Jo a u nás v krásné Líšni je blokové čištění co měsíc a vůbec tu nefetuji a nechlastaji trosky přímo mezi lidma. Já si za ten krásný život tady moc rád připlatím, i za ten kotel co nebude rád zaplatím. :-*

Sobota, 11. listopadu 2023, 11:41Odpovědět

Brňanům zdraží vodu. Může za to konsolidační balíček i rostoucí náklady vodárny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.