Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vinaři lahvují svatomartinská vína. Díky teplému počasí budou kvalitní, myslí si

Svatomartinská vína letos jsou díky příznivému počasí mimořádně vydařená. Shodli se na tom odborníci, kteří první várku letošního vína otestovali a zhodnotili. Lidé si sklenkou již tradičně přiťuknou 11. listopadu na mnoha veřejných místech po celé České republice.

K posouzení porotci dostali celkem 285 vín od třiašedesáti vinařů, kteří usilují o možnost používat známku Svatomartinské. Prvním kolem hodnocení neprošlo pouze třináct vzorků a celková úspěšnost je tak jedna z nejvyšších za poslední roky. Odborníci hodnotí čistotu vína, barvu, vůni, chuť, ale i celkový dojem.

Letos na trh zamíří přes dva miliony lahví Svatomartinských vín. „Za vysokou úspěšností stojí nadprůměrně slunečné a teplé září. Vinaři většinu hroznů posbírali už ve druhé polovině září, což jim dopřálo dostatek času vína připravit,“ uvedl Petr Gondáš z Národního vinařského centra.

Největší zastoupení budou mít tento rok vína bílá, lidé v nich pocítí třeba tóny zralé bílé broskve, citrusy nebo doteky kiwi. „Růžová vína zase mají příjemný dotek jahodového jogurtu, nebo obsahují jemné jogurtové tóny lesního ovoce. Červená jsou sametově jemná, s vůní květů fialky a dalších jarních lučních bylin,“ popsal Gondáš. Nejčastější odrůdou, která uspěla v náročném hodnocení, je Müller Thurgau.

Všem akcím a oslavám spojených se Svatomartinským vínem dominuje košt na brněnském náměstí Svobody. V sobotu 11. listopadu od 11 hodin se tam tradičně uskuteční největší ochutnávka v Česku.  „Letošní svátek svatého Martina vychází na sobotu, což je skvělá příležitost si den užít naplno a vychutnat první vína aktuálního ročníku. Svatomartinská vína nám ale budou dělat příjemnou společnost minimálně do konce roku, kdy si plně uchovají svou přirozenou svěžest a lehkost,“ sdělil ředitel Vinařského fondu Zbyněk Vičar.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Národní vinařské centrum

Štítky Brno, víno, svatomartinský košt, náměstí Svobody, degustace, svatomartinské víno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři lahvují svatomartinská vína. Díky teplému počasí budou kvalitní, myslí si  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.