Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Brno dává do pucu hřbitovy. Přibývá prodej květin i kolumbária

S příchodem podzimu a blížícími se dušičkami si Správa hřbitovů města Brna připravila několik novinek. Kromě toho, že letos dokončila opravu Fuchsovy obřadní síně na Ústředním hřbitově, nyní na místě nabízí kytice či celoroční úpravu hrobů. Na vybraných pohřebištích se také rozšířila kolumbária.

Lidem pečujícím o hroby svých blízkých na brněnském Ústředním hřbitově práci nově usnadní několik změn. K rekonstrukci smuteční síně, ve které zájemci můžou pří obřadu například promítnout fotky či videa zesnulých, nyní správa hřbitovů přidala další služby. Návštěvníci tak přímo na místě nakoupí kamínky různých barev a velikostí na úpravu hrobů nebo si péči o pietní místo rovnou zaplatí.

„Službu lze objednat na celý rok, ale i jako jednorázovou záležitost. Zájemcům po úpravě zašleme fotky na email a případně zapálíme i svíčku,“ uvedl náměstek brněnské primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL). V reakci na nestabilní provozní dobu stánků před areálem radnice reaguje také prodejem květinové výzdoby.

Brno se chlubí opravenou obřadní síní. Přibyl robotický katafalk a dataprojektor

Na celkovou opravu čekala téměř sto let, po nelehkých jednáních s památkáři ale obřadní síň na brněnském Ústředním hřbitově nakonec má nový kabát. Kromě nutné výměny rozvodů, obkladů a podlah stavba dostala jiné sezení a dělníci opravili i...

Tematické procházky

Na hrobech významných osobností na největším pohřebišti v Brně se objevily QR kódy, které návštěvníci využijí při procházkách. Ty lze díky technologii naplánovat, a prohlédnout si například náhrobní desky všech malířů. Informace o pohřbených tak zájemci nemusí pracně dohledávat, ale po načtení kódu si je přečtou na jednom místě. „Mohou si také vybrat termín pro komentovanou prohlídku nebo 3. listopadu dorazit na koncert k výročí založení hřbitova,“ doplnil.

S odpadem zápasí

Dlouhodobé trable městu působí odpad, který lidé často vyhazují mimo určená místa. Vyhořelé svíčky nebo uvadlé květiny přitom patří do stříbrných popelnic, ve kterých ale často končí těžký materiál, jako je vykopaná zemina. 

Prosíme, aby odkládali hrubý odpad na vrátnici Lány, kde jsou pro ně připraveny kontejnery. Stejné pravidlo platí i pro už nepotřebné náhrobní kameny,“ dodal. Protože chce jít podle něj největší brněnské pohřebiště příkladem, ze starých prostředků udělalo novou společnou hrobku pro ostatky z opuštěných hrobů.

I na dalších místech v jihomoravské metropoli se lidé dočkali novinek. Například v Soběšicích, Žebětíne a Židenicích správa hřbitovů rozšířila formu pohřbívání o kolumbária.

Ohodnoť článek

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, hřbitov, Ústřední hřbitov, Správa hřbitovů, květiny, dušičky, obřadní síň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno dává do pucu hřbitovy. Přibývá prodej květin i kolumbária  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.