Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Experti určili, kde si v Brně a na jižní Moravě lidé nejvíce pochutnají

Porotci v moravské metropoli rozhodli o nejlepších restauracích, bistrech či kavárnách. V každoroční soutěži ocenily podniky v Brně i na celé jižní Moravě, které zařadí do turistických průvodců. Na pomoc si odborníci k sestavování žebříčku přizvali také kuchaře a influencery.

V gastronomické soutěži Gourmet se letos posedmé setkaly podniky z celé jižní Moravy. V Brně mezi sebou soupeřilo jednašedesát soutěžících v šesti kategoriích, ve zbytku kraje se o titul popralo v pěti kategoriích pětačtyřicet restaurací. „Letos jsme zaznamenali rekordní počet podniků. O spolupráci je zájem, stravovacím zařízením takto poskytujeme řadu možností prezentace,“ sdělila Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra Brno (TIC), které s Centrálou cestovního ruchu jinží Moravy (CCRJM) akci pořádá. 

Organizátoři letos udělali změny v systému hodnocení. „Sloučili jsme restaurace a bistra do jedné kategorie, kterou jsme zároveň rozdělili do dvou cenových hladin podle toho, zda si večeři i s dezertem a sklenicí vína užijete pod pět set korun, nebo nikoliv,“ vysvětlila Janulíková. Na místa vítězů se v Brně probojovali BRATRS bistro, MANYA Sushi & Sake Izakaya, Sorry, pečeme jinak, Rebelbean Vlněna, Pivovarský dům Poupě, Klára Bára Wine Cafe a Slast.

Nejen oceněné podniky lákají milovníky dobrého jídla do celého kraje. „Gastroturistika se stala naprosto přirozenou součástí cestování. Na jižní Moravě máme jedinečná výletní místa, která se dají propojit s návštěvou vybraného bistra, kavárny nebo restaurace. Průvodce Gourmet Jižní Morava poslouží jako takové vodítko, kde rozhodně stojí za to se zastavit,“ řekla ředitelka CCRJM Martina Grůzová.

Tipy na svá oblíbená místa posílali lidé z široké veřejnosti. V Brně zájemci nominovali zařízení na sociálních sítích TIC Brno a Gourmet Brno, návrhy pro jižní Moravu posílali přes speciální formulář. Dohromady se sešlo více než sedm set kandidátů. Podniky, které se v tipech opakovaly vícekrát, pořadatelé zařadili do finálního hodnocení nezávislou porotou složenou z kuchařů a influencerů. 

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Simona Modrá (TIC Brno)

Štítky Gourmet Brno, gastronomie, podniky, Brno, jižní Morava, TIC Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gustav Anděl

Taky už jste alergičtí na slovo "expert"?

Úterý, 24. října 2023, 06:26Odpovědět

Experti určili, kde si v Brně a na jižní Moravě lidé nejvíce pochutnají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.