Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zbourejte to příští rok, vyřkli představitelé Brna o osudu fotbalových Lužánek

O osudu fotbalového stadionu za Lužánkami je rozhodnuto, příští rok půjde k zemi. Tribuny i některé další objekty mají špatnou statiku a ohrožují životy případných nezvaných hostů. Přestože je totiž stadion zabezpečený, aby tam lidé nechodili, někdy se jim to podaří. Na špatný stav chátrajícího stadionu poukázal průzkum odborníků z Fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně (VUT).

Vedení Brna nechá upravit několik let starý projekt demolice stadionu, na jehož základě vypíše výběrové řízení na zbourání sportoviště. „Jakmile bude projekt hotový a projde radou, vypíšeme výběrové řízení. Předpokládám, že zhotovitele bychom mohli začít hledat v prvním čtvrtletí příštího roku. Pokud vše půjde podle plánu, v půlce příštího roku by se přešlo k demolici,“ sdělil brněnský radní pro sport Tomáš Aberl (TOP 09). Cena demolice se podle něj velmi těžko odhaduje. Sám doufá v několik desítek milionů korun.

Demolice se bude týkat především nebezpečných objektů západní tribuny, časomíry a části tribun postavené na valech zeminy. „Valy, na kterých ležela část tribuny, by měly zůstat. Podrobnosti nám ale řekne až samotný projekt demolice. Cílem je v co nejkratší době eliminovat nebezpečí, které vychází ze statického posouzení,“ doplnil mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek.

Brno definitivně pohřbilo Lužánky. Nový fotbalový stadion slibuje na výstavišti

Je jasno, profesionální fotbal se za Lužánky nikdy nevrátí. Takový verdikt vyneslo vedení Brna, které rozhodlo, že nový domov Zbrojovky vyroste v areálu výstaviště na místě stávajícího velodromu. Osiřelý betonový kolos chce magistrát co nejdříve...

Průzkum odborníků z VUT ukázal celkovou materiálovou degradaci železobetonových konstrukcí a v podstatných detailech i kritických plochách masivní nevratné poškození. Pavel Schmid z VUT již dříve uvedl, že vzhledem k závažným nálezům jsou případné úvahy o sanaci, dodatečném statickém zajištění a revitalizaci finančně neefektivní. Upozornil také na to, že objekt v jistých částech ohrožuje zdraví a životy lidí.

Stadion za Lužánkami dosud drží divácký rekord nejvyšší fotbalové soutěže. V říjnu 1996 přišlo na utkání Brno - Slavia přes čtyřiačtyřicet tisíc diváků. Poslední ligový zápas se tam hrál v září 2001. Od té doby stadion chátrá. V roce 2015 ožil díky rozlučce fotbalisty Petra Švancary s kariérou, na exhibiční zápas dorazilo téměř pětatřicet tisíc diváků. V roce 2019 na stadionu štáb natáčel film o legendárním běžci Emilu Zátopkovi. Vedení Brna již koncem února uvedlo, že kvůli dezolátnímu stavu bude nutné stadion zbourat.

Ukápla slzička, ale zvítězil rozum, říká nyní Švancara o zbourání Lužánek

Vlna emocí cloumá aktuálně fotbalistou a populárním televizním glosátorem Petrem Švancarou. Brněnský patriot stejně jako mnozí fandové Zbrojovky stále věřil, že Zbrojovka se jednou vrátí na legendární stadion za Lužánkami. Jenže město rozhodlo,...

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Lužánky, Bourání, Fotbalový stadion, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zbourejte to příští rok, vyřkli představitelé Brna o osudu fotbalových Lužánek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.