Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Matky si v nemocnicích na jihu Moravy pochutnají. Zařízení mění způsoby stravování a připravují jim svačinové koutky

Nemocnice v Jihomoravském kraji postupně přechází k alternativnímu stravování. Snídaně i svačiny nahrazují bufety, ze kterých si pacienti vybírají jídlo podle vlastní chuti. Přístup k celodennímu občerstvení je důležitý hlavně pro novopečené matky nebo malé děti. Nový způsob stravování zavedla například nemocnice ve Znojmě, Vyškově, Kyjově i Fakultní nemocnice Brno.

Znojemská nemocnice nabízí od minulého týdne matkám po porodu celodenní občerstvení formou bufetu. Nový způsob stravování nahrazuje snídani a svačiny a má zajistit, aby ženy zvláště v době kojení měly celý den přístup ke stravě podle vlastního výběru, uvedla na webu nemocnice vrchní nutriční terapeutka Kateřina Hrubá. Stravovací novinky zavádí i další zdravotnická zařízení v kraji.

„Složení mateřského mléka je, do jisté míry, ovlivněno stravou maminky. Proto zavádíme bufetové stravování, které umožní maminkám celodenní přístup k jídlu dle vlastního výběru. Ve svačinovém koutku si mohou vybrat šunku, sýry, tvarohové výrobky, jogurty, zakysané nápoje, více druhů pečiva, cereálie, med, džem, mléko, meltu nebo čaj na podporu kojení,“ řekla Hrubá. Kojícím ženám doporučuje pestrou a rozmanitou stravu bez těžce stravitelných, nadýmavých a dráždivých potravin. Je také vhodné zvýšit energetický příjem matky.

Důvodem pro novinku jsou podle nemocnice i rozdílné požadavky ohledně načasování jídel, třeba s ohledem na režim miminka. V nemocnici se také stává, že jsou ženy přijaty na oddělení po porodu mimo standardní dobu výdeje jídla nebo jsou často po delších porodech hladové. Po porodu navíc mají specifické chutě nebo i větší potřebu jídla s ohledem na nastartování laktace.

Bufet vznikl v jídelně oddělení šestinedělí, která je volně přístupná i návštěvám. „Snažíme se maminkám a jejich potřebám prostředí postupně přizpůsobovat a zvelebovat. Řadu let jsme do interiéru a pokojů neinvestovali, a i když bychom chtěli vyjít ve spoustě věcí vstříc, bohužel to nejde všechno dohnat ze dne na den,“ sdělil ředitel znojemské nemocnice Martin Pavlík. Koncem loňského roku nemocnice koupila nová porodnická lůžka a vyšetřovací stoly, letos vyměnila všechna pacientská lůžka. Do konce tohoto roku ještě plánuje výměnu oken v jedné části porodnice.

Svačinový koutek pro nastávající matky a ženy v šestinedělí od loňska připravuje také vyškovská nemocnice. Obsahuje zejména mléčné výrobky, ovoce a zeleninu, cereální pečivo i čerstvé ovocné nápoje. Mluvčí nemocnice Šárka Urbánková uvedla, že i od pacientů mají pozitivní zpětnou vazbu a na spokojenost s jídlem se pravidelně dotazují také zaměstnanců. Rautové svačinky v porodnicích nabízí i Fakultní nemocnice Brno.

Nemocnice Kyjov poskytuje rautové snídaně a svačinky od září dětským pacientům. „Je důležité, aby se malí pacienti cítili co nejlépe, a stravování je jednou z klíčových složek jejich zdravotního stavu,“ míní vrchní sestra dětského oddělení Renáta Masaříková. Rautové stravování pro matky v Kyjově funguje už přes rok, podle mluvčí nemocnice Veroniky Hollerové se osvědčilo a ženy si koutek velmi chválí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Znojmo

Štítky Nemocnice, Bufet, Způsob stravování, Změna, Jihomoravský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Matky si v nemocnicích na jihu Moravy pochutnají. Zařízení mění způsoby stravování a připravují jim svačinové koutky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.