Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Brněnští narkomani dostali speciální sanitku. Legálně si v ní píchnou drogy

Drogově závislí lidé v Brně využívají novou službu, která umožňuje bezpečnější a komfortnější aplikaci látek do těla. Pervitin či jiné drogy si berou ve speciálně upravené sanitce pod odborným dohledem, aby nedošlo k předávkování. První aplikační místnost v tuzemsku, jež funguje v Plynárenské ulici, snižuje riziko přenosu infekčních chorob a množství pohozených jehel v problematických lokalitách, jako je park Tišnovka.

Stejně jako v dalších velkých městech, i jihomoravskou metropoli trápí problém aplikace drog v ulicích. Narkomani totiž použité stříkačky často odhazují na zem. Na frekventovaných a oblíbených místech, jako jsou různé parky a hřiště, se ale pohybují také rodiny s malými dětmi. Nejvíc stop po sobě uživatelé pervitinu či opiátů nechávají na pomezí městské části Brno-střed a Brno-sever.

Zlepšení situace si nyní v hlavním jihomoravském městě slibují od takzvané aplikační místnosti, kterou Společnost Podané ruce zřídila ve speciálně upravené sanitce. S vozem parkují v Plynárenské ulici nedaleko Cejlu, kde je situace nejvážnější.

„Na některých místech bylo posbíráno od počátku letošního roku skoro tři tisíce stříkaček s jehlami. Zatím nikdo nenabídl řešení, ani zmírnění tohoto problému. A jsou lokality, jako je náměstí Republiky nebo park Tišnovka, kde se kvůli tomu lidé necítí bezpečně,“ okomentoval současný stav starosta Městské části Brno-sever Martin Maleček (Hnutí SOL).

Nahradí záchodky 

Do speciálního zařízení, které hlídá zdravotník a odborný pracovník, si lidé donesou pouze svoji dávku. Ostatní hygienické pomůcky k bezpečné aplikaci dostanou až na místě. Služba tak nepomůže pouze k udržování čistšího veřejného prostoru, ale prospěje také narkomanům. „Člověk, který si píchá drogu například v parku, je v tu chvíli velmi ohrožený. Sanitka mu zajistí větší klid, komfort a soukromí,“ sdělil Petr Blažek, šéf oddělení, které má program na starosti.

Odborníci zároveň zdůrazňují, že zřízení mobilní ošetřovny nepřispívá k tomu, aby se v Brně zvýšil počet závislých lidí. Pouze částečně zabrání tomu, aby si drogy píchali před zraky kolemjdoucích. „Každá jehla, která neskončí na dětském hřišti, se počítá. Donedávna byla neoficiální místnost na záchodcích u supermarketu Albert v ulici Tkalcovská. Není to tedy nic nového, pouze je celý proces bezpečnější,“ doplnil Maleček.

Pro účast v programu platí jasná pravidla. Mimo jiné se v aplikační místnosti i jejím okolí nesmí prodávat ani nakupovat návykové látky. Klientům je zaparkovaný vůz k dispozici každý den od 16 do 18 hodin. Do budoucna by ale neziskovka provozní dobu ráda rozšířila.

První v Česku

Ačkoliv se v tuzemsku jedná o premiéru, v zahraničí jsou podobná zařízení běžnou záležitostí. Poprvé si službu pořídili Švýcaři ve městě Bern už v roce 1986. V evropských zemích, jako je například Dánsko, Španělsko nebo Německo, aktuálně funguje okolo sta takových míst. Před čtyřmi lety v Kanadě otevřeli také první aplikační místnost v prostředí věznice.

Za noovu adiktologickou službu a vstupní výdaje dala neziskovka necelý milion korun. Měsíční náklady činí zhruba na 150 tisíc korun. Služba je součástí terénního programu, jenž v jihomoravské metropoli funguje už třicet let. Ve městě se aktuálně pohybuje okolo 2200 osob, které pravidelně a většinou nitřožilně užívají drogy. Přibližně 1900 z nich bere pervitin, dalších 400 primárně vyhledává opioidy, jako je například heroin.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Podané ruce, drogy, jehly, pervitin, aplikační místnost, zdraví, sanitka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

EM Lexa

V dnešní době krize kam se člověk podívá, zajišťuje naše zdravotnictví pohodlí pro narkomany, a ještě to má být kvůli tomu že dělají bordel se stříkačkama na ulici. Tak je to vlastně pro naše dobro. Co třeba tam dát hlídky MP, aby je odesílali na léčení a hned by tam bylo prázdno.

Neděle, 25. února 2024, 15:27Odpovědět

Jiří Svoboda

Ještě byste jim na radnici měli udělat pořádně vybavenou varnu perníku. A taky nějaká pěkná zahrádka s marihuanou, pečlivě obdělávána by nebyla k zahození... Zahrádkářů by se na radnici našlo určitě dost. A kvalifikovaných...

Středa, 11. října 2023, 11:52Odpovědět

Jana Přikrylová

Brněnská klasika, dotace na feťáky.

Úterý, 10. října 2023, 13:56Odpovědět

Luboš Pacik

Hmmm, to je prima, jaká je nabídka drog a cena ? Je k mání i kokain v akci pro důchodce? To se teď dělá...

Úterý, 10. října 2023, 10:09Odpovědět

Marie Glanczová

že paní primátorko?

Úterý, 10. října 2023, 09:23Odpovědět

Marie Glanczová

to snad ne !!!! nejsou léky k životu nutné, rodiče s nemocnými dětmi musí prosit o peníze a feťáci , kteří sami do toho spadli dostanou všechno??? to je strašný, asi má v tom prsty víme kdo ... ostuda

Úterý, 10. října 2023, 09:21Odpovědět

Josef Volfík

Odpornost prvního řádu. Myslím, že by ti "zdravotníci" měli dbát na to, aby se narkomani předávkovali.

Úterý, 10. října 2023, 06:12Odpovědět

Popelec Hadimrška

Na feťáky peníze jsou,ale na léčbu dětí se musí skládat lidé. Velmi smutné.

Pondělí, 9. října 2023, 22:49Odpovědět

Marie Glanczová

kolik myslíte že radní s paní primátorkou poslali na Martínka ? To oni radši feťákům...

Úterý, 10. října 2023, 21:42Odpovědět

Brněnští narkomani dostali speciální sanitku. Legálně si v ní píchnou drogy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.