Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vědci v Brně učí bakterie rozkládat biomasu. Materiálem nahrazují ropu

Vědci z brněnské univerzity se zabývají výzkumem rozkladu odpadní rostlinné biomasy. Díky novému postupu ropu nahrazují přírodními materiály, a snižují tak uhlíkovou stopu. Práce jihomoravských odborníků se zalíbila i porotě Severoatlantické aliance (NATO).

Spalování fosilních paliv, jako jsou ropa, zemní plyn nebo uhlí, škodí lidskému zdraví i životnímu prostředí. Jedním z alternativních materiálů, který může tato paliva nahradit, je odpadní rostlinná biomasa. Mladá mikrobioložka z Masarykovy univerzity v Brně Barbora Hrnčířová se svým výzkumným týmem například listy a stonky květin používá jako krmivo pro bakterie, které je rozloží na jednoduché cukry. Ty poté přetvoří na biopalivo a další materiály běžně vyráběné z ropy.

Vědci v podstatě bakterie biomateriálem nakrmí a následně zpracují jejich buňky. Postup umožňuje využití odpadní látky a zároveň získání rozložitelného materiálu podobného plastu. Celý proces je ale složitý a hlavně finančně nákladný. Podle garanta výzkumu Pavla Dvořáka další bádání povede ke zlepšování kvality života lidí i životního prostředí, bude však trvat ještě nejméně několik let.

S projektem vědkyně uspěla i na konferenci NATO před porotou organizace pro vědu a technologie. Jako jediná prezentovala biologické téma mezi vojensko-technologickými. „Jsem ráda, že podporu dostal právě náš výzkum. Alternativní zdroje energie jsou přínosné nejen pro udržitelnost a životní prostředí, ale také pro celkovou bezpečnost v našem regionu,“ okomentovala svoji práci. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Masarykova univerzita, NATO, výzkum, biologie, biomasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci v Brně učí bakterie rozkládat biomasu. Materiálem nahrazují ropu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.