Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Prezident Pavel navštívil Brno. Mluvil o stěhování, Mašínech i dopravní infrastruktuře

Prezident Petr Pavel má za sebou téměř celý první den z návštěvy Jihomoravského kraje. Zahájil ji v Brně jednáním s vedením kraje, města i zástupci firem. V jihomoravské metropoli promluvil o několika palčivých tématech a oznámil své stěhování do pražské Lumbeho Vily. Pak vyrazil do Moravského krasu, kde se potkal se starosty z Blanenska.

Prezidenta Petra Pavla přivítali u budovy krajského úřadu v Brně, kde dnes zahájil svou dvoudenní návštěvu Jihomoravského kraje, hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL) a několik příznivců. U nich se prezident krátce zastavil a jedné z žen podepsal poštovní známky se svým portrétem. Následně spolu s hejtmanem odešel na debatu s vedením kraje a brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS). Po jednání šel spolu s manželkou na oběd s manželi Grolichovými.

Odpoledne se prezident zúčastnil odhalení pamětní desky česko-britské spolupráce a návštěvy krále Karla III., na programu měl setkání se zástupci firem, vedením města a kraje v Jihomoravském inovačním centru v Brně. Další setkání s asi čtyřiceti starosty z Blanenska se uskutečnilo v Domě přírody Moravského krasu, kde také navštívil jeskyni. Na závěr dne se zúčastní debaty Seznam Zpráv v blanenském kině.

Brzké stěhování, Simon a Mašínové

Prezident při návštěve sdělil, že se se v nejbližších dnech přestěhuje do Lumbeho vily, která je na Pražském hradě. Po stavebních úpravách je připravená k využívání. Už dříve uvedl, že chtějí se ženou v Lumbeho vile bydlet v pracovním týdnu. O využití stavby, kterou v minulosti užívali také prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman, mluvil už po svém březnovém nástupu do funkce.

V Brně se také vyjádřil k petici za vyznamenání odbojové skupiny bratrů Mašínů, které Senát letos nominoval na Medaili Za hrdinství. Zatím ji podepsalo 34 osobností. Sdělil, že nechce před 28. říjnem odtajňovat, kdo bude vyznamenán, doplnil však, že jeho postoj k vyznamenání známých bratrů se nezměnil. Už dříve se nechal slyšet, že by s oceněním Mašínů měl problém. Vyznamenat ale hodlá jejich sestru Zdenu Mašínovou, na jejíž nominaci se Sněmovna a Senát shodly.

Stejně tak je prezident nadále přesvědčený o tom, že Pavel Simon je z hlediska odborných kvalit dobrým adeptem na ústavního soudce. Poté, co nynějšího soudce Nejvyššího soudu Simona nominoval, zazněla v médiích i odborných kruzích řada kritických hlasů, a to jak k Simonově rozhodovací činnosti, tak i k jeho propagaci čínského cvičení čchi-kung. Senát by měl o návrhu rozhodovat na schůzi, která začne 18. října. „Jsem přesvědčen o tom, že z hlediska odborných kvalit doktor Simon splňuje kritéria. Jestli projde v Senátu, to je druhá věc," informoval v Brně prezident.

Shoda s hejtmanem

S hejtmanem Grolichem mluvil o pravidlech rozpočtového určení daní. Ta by se podle nich měla změnit. Systém musí více motivovat samosprávy k tomu, aby lákaly a získávaly podnikatele, kteří pak budou v regionech vyrábět a poskytovat pracovní místa. Stát by měl podle hlavy státu a kraje také věnovat větší pozornost strategickým stavbám dopravní infrastruktury.

Za odlehlé regiony v Česku označil Hodonínsko, Znojemsko nebo okolí Velkých Opatovic na Blanensku. Problémy s dopravní infrastrukturou a kvalitou života v odlehlých regionech jsou dle mínění prezidenta propojené.

Grolich s prezidentem mluvil o suchu, které na jižní Moravě trápí nejen zemědělce. Popsal mu projekt kanálu Dunaj-Dyje, který by mohl zvýšit průtok v Dyji. Pavel ocenil jižní Moravu za to, jak podporuje podnikatele, vytváří podmínky pro nové firmy, výzkum, vědu a technologie. Zdůraznil, že světové soupeření se přesunulo, až na výjimky, z vojenské oblasti do technologické.

Pojede na Břeclavsko

Středeční program zahájí Pavel na Břeclavsku setkáním se starosty obcí, které v červnu 2021 zasáhla extrémní bouře s krupobitím a tornádem a způsobila škody přibližně za patnáct miliard korun. V obci Hrušky, která patřila mezi zasažené, je na programu i setkání a debata s občany ve školní tělocvičně. Odpoledne zahrnuje návštěvu archeologického naleziště Hradisko u Mušova, kde je v plánu také závěrečný briefing. Následovat bude setkání s vinaři v Dolních Dunajovicích a na závěr prohlídka velitelství vzdušných sil armády v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku na Vysočině.

Pavel ve funkci prezidenta jižní Moravu už dvakrát navštívil. Začátkem srpna zavítal do vrcholných justičních institucí, které sídlí v Brně. Na Ústavním soudu ocenil dvacetiletou práci Pavla Rychetského, který v den jeho návštěvy končil ve funkci předsedy. Poté navštívil Nejvyšší správní soud a Nejvyšší soud. V červnu se Pavel spolu se slovenskou hlavou státu Zuzanou Čaputovou zúčastnil debaty na festivalu Meeting Brno.


 

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihomoravský kraj/Facebook

Štítky Brno, Jihomoravský kraj, prezident, Petr Pavel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

Skupina bratří Mašínů byla skupina odbojářů proti komunistickému režimu, která se snažila emigrovat do západního Berlína. Jenže dnes se vedou spory o tom, zda bratry Mašíny vyznamenat, nebo zda jsou to jen vrahové, kteří využili situace.

Článek
Na počátku padesátých let se začala formovat odbojová skupina, v jejímž čele stáli Ctirad a Josef Mašínovi. Byly to tehdy mladíci kolem dvaceti let. Dalšími členy skupiny byli Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Šéda.

Už v září roku 1951 uskutečnili svou první akci. Přepadli službenu Sboru národní bezpečnosti. Původní plán byl odstranit přítomného příslušníka ránou železnou tyčí, ale ta ho neomráčila, a tak byl skupinou zastřelen. Oficiálně tak hovoří o ozbrojené odbojové skupině bratří Mašínů.

Ještě téhož měsíce si členové skupiny opatřili nové zbraně na služebně v Čelákovicích. Původní plán byl tentokrát mírnější. Příslušník byl vylákán k vymyšlené dopravní nehodě, následně odzbrojen, svázán a odveden zpět na služebnu. Po odcizení několika zbraní však svázaného příslušníka Ctirad Mašín podřízl dýkou.

Pátek, 29. září 2023, 16:13Odpovědět

Funebrák Karl

Ten to pojal s manželkou jako turista za naše, objet celý svět, nakonec on je tam jen na podpisy .

Úterý, 26. září 2023, 22:01Odpovědět

Prezident Pavel navštívil Brno. Mluvil o stěhování, Mašínech i dopravní infrastruktuře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.