Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na hraboše použijte více jedu, poradil úřad frustrovaným sedlákům

Kvůli dalšímu výraznému přibývání hrabošů mohou sedláci od pátku pokládat do nor vyšší než běžně povolené množství jedu. Rozhodl tak Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský (ÚKZUZ), napsala ve zprávě jeho mluvčí Ivana Kršková. Ústav v první polovině září evidoval nejvyšší hodnoty populace hraboše na Moravě. Opatření je platné do 20. ledna 2024.

Jedy k hubení hrabošů se nazývají rodenticidy a zemědělci je nesmí aplikovat plošně, ale musí je klást do nor. Povolený je Stutox II v množství deseti kilogramů na hektar. Největší rozšíření hrabošů eviduje ÚKZUZ ve Zlínském kraji, kde je na hektaru 1768 aktivních vchodů do nor, v Olomouckém kraji je to 1448 a v Jihomoravském 1027. „V těchto krajích byla na 39 procentech sledovaných lokalit zjištěna populace hraboše na úrovni pětinásobného překročení prahu škodlivosti," uvedla Kršková.

Dodala, že v důsledku vysokého výskytu hraboše polního existuje zvýšené riziko vzniku hospodářských škod, a to zejména v porostech vzcházejících ozimých plodin a krmných plodin. Aplikace přípravku musí být nahlášena ústavu nejpozději tři dny před jejím zahájením. Mluvčí upozorňuje, že ústav bude kontrolovat dodržování podmínek aplikace stanovených v nařízení.

„V souvislosti s vydaným nařízením připomínáme zemědělcům, že aplikace musí být provedena v souladu s dalšími obecně závaznými právními předpisy," doplnila mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Antonín Šulák

Štítky Hraboši, Zemědělci, Boj, Jed, Příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hraboše použijte více jedu, poradil úřad frustrovaným sedlákům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.