Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sen Brna se stává skutečností. Začala výstavba víceúčelové haly

Vytoužený den nastal v Brně, kde po letech plánů a příprav začala na výstavišti výstavba moderní multifunkční arény. Stavba víceúčelového stánku za bezmála šest miliard korun vyroste za necelé tři roky. Brno věří, že vybudování miliardového sportoviště přitáhne do města mezinárodní akce.

Obrovský zájem vzbudilo slavnostní klepání na základní kámen sportoviště v Brně. Do areálu veletrhů se vypravil šéf hokejového svazu Alois Hadamczik, poslanec Marek Benda (ODS), bývalý primátor Roman Onderka (SOCDEM) nebo předseda vlády Petr Fiala (ODS), který dostal do rukou kladívko, aby slavnostně s představiteli města či zástupce zhotovitele zahájil očekávanou stavbu. 

„Brno vždy přemýšlelo jako velké město ať už kulturně nebo architektonicky. Měli bychom být rádi, že se pouští do takto odvážných věcí, jako je multifunkční aréna,“ sdělil při úvodní výstupu premiér Petr Fiala (ODS), který je  rodákem z moravské metropole 

O vybudování haly, která se stane domovem hokejové Komety, se v Brně mluví několik let. V posledních letech padlo rozhodnutí, že vznikne v areálu veletrhů, v nichž je město jediným akcionářem. Podle brněnské primátorky Markéty Vaňkové (ODS) celou situaci zkomplikoval válka na Ukrajině a covid. Jinak by už dělníci arénu stavěli. 

Za výstavbu haly město zaplatí celkově 5,76 miliardy korun. Na přilepšenou má přidělenou dotaci od Národní sportovní agentury ve výši 300 milionů korun. Další peníze čeká od Jihomoravského kraje, jenž hodlá poskytnout z rozpočtu minimálně 200 milionů korun. Nejvíce nákladů na výstavbu půjde za městem, které vyčlenilo na stavbu přes 600 milionů korun. Zbylé peníze společně s městskými firmami si půjčí v bance. Zastupitelé schválili nedávno úvěr na 2,2 miliardy korun u České spořitelny. Součástí projektu je také vybudování navazující infrastruktury, jako parkoviště nebo přeložky sítí. 

Už dříve radnice společně s městskými firmami, které se na projektu podílejí, podepsala kontrakt se společnosti Hochtief CZ. Firmu radnice před několika měsíci vybrala jako zhotovitele. Jestliže půjde vše podle plánů, mají stavaři třiatřicet měsíců na to, aby dílo dokončili.

Provoz víceúčelového stánku, jenž pojme 13 tisíc diváků, si zajistí město samo prostřednictvím firmy Arena Brno. Ta vznikla pouze za účelem stavby haly. K rozhodnutí dospěli radní poté, co dva roky marně hledali jiného provozovatele. Ze záměru vycouvala hokejová Kometa a nikdo jiný se do výběrka nepřihlásil.   

Jste rádi, že se v Brně staví multifunkční hala?

Celkem hlasovalo1854 čtenářů

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Hala, Hokej, Fiala, Stavba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

aréna za 6 MILIARD KORUN smrdí akorát velikým průserem! :-(((

Úterý, 19. září 2023, 08:41Odpovědět

Sen Brna se stává skutečností. Začala výstavba víceúčelové haly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.