Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Česká národní banka oslavuje známého malíře. Dala ho na dvousetkorunovou minci

Česká národní banka (ČNB) vydává pamětní stříbrnou minci ke 150. výročí narození malíře Maxe Švabinského. Celková emise mincí s nominální hodnotou dvě stě korun je třicet tisíc kusů. Prodejní cena je vyšší než nominální, zohledňuje mimo jiné cenu stříbra nebo náklady na výrobu mince.

Mince o hmotnosti třináct gramů vyrobená ze slitiny stříbra a mědi vyrazila pro ČNB Česká mincovna. V prodeji jsou ve dvou provedeních, která se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Mince běžné kvality, kterých bylo vydáno 11,5 tisíce kusů, mají hranu vroubkovanou. Mincí špičkové kvality je 18,5 tisíce, mají leštěné pole s matovaným reliéfem a hrana je hladká.

Mince mají průměr 31 milimetrů. Na lícní straně je ztvárněna část Švabinského obrazu Chudý kraj, na rubové straně je malířův portrét. Návrh mince vypracoval medailér Josef Oplištil.

Max Švabinský se narodil 17. září 1873 v Kroměříži a stal se jednou z nejvýraznějších postav českého výtvarného umění na přelomu 19. a 20. století. Tvořil také nástěnné obrazy pro architekturu, například dvojici maleb s portréty českých umělců nazvanou České jaro pro Riegrův sál Obecního domu v Praze. Je také autorem řady portrétů významných politiků nebo vědců. Zemřel 10. února 1962 v Praze.

Pamětní mince k výročí Švabinského narození je čtvrtou stříbrnou dvousetkorunou, kterou letos ČNB vydala. V emisním plánu má letos ještě vydání stříbrné mince k výročí úmrtí malíře Jana Blažeje Santiniho-Aichela, kterou plánuje vydat v prosinci. Kromě toho by letos ČNB ještě měla vydat zlatou minci v nominální hodnotě pět tisíc korun s motivem Hradce Králové, emise je plánovaná na říjen.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká národní banka

Štítky ČNB, Česká národní banka, mince, Max Švabinský, peníze. malíř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká národní banka oslavuje známého malíře. Dala ho na dvousetkorunovou minci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.