Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Duševně nemocný Litevec v Brně vykradl klenotnictví. Případ u soudu směřuje k dohodě

Případ Litevce souzeného pro loupež v klenotnictví v Brně směřuje k dohodě, šestadvacetiletý Karolis Norkus se k činu doznal. S žalobcem se předběžně dohodl na osmiletém trestu vězení. Trest by ale zřejmě nevykonával v Česku, muže si přes eurozatykač žádá Litva kvůli dalším trestným činům. Jednání ve věci nyní pokračovalo u brněnského krajského soudu.

Muž dnes k obžalobě uvedl, že „tak to bylo.“ Předseda senátu Aleš Novotný pak dal stranám šanci k vyjádření se ohledně možného dalšího postupu, žalobce s obhájcem se následně shodli na tom, že může být uzavřena dohoda o vině a trestu. Případnou dohodu schvaluje soud. Ustanovení usnadňuje a zrychluje trestní řízení, protože se neprovádí žádné dokazování, obžalovaný si ale může vyjednat nižší trest, než kdyby dohodu neuzavřel. V tomto případě je nejnižší možná hranice 10,5 roku vězení, předběžná dohoda zní na osm let.

Obžalovaný se soudcem i obhájcem komunikuje prostřednictvím tlumočníka. Jednání ve věci se naposledy uskutečnilo v polovině června, muž byl od té doby ve vazbě umístěný na psychiatrickém oddělení Vězeňské nemocnice Brno. Prokázat se mělo, zda muž trpí psychózou či jiným duševním onemocněním, nebo zda svůj stav pouze předstírá. Po celou dobu jednání byl totiž tehdy velmi neklidný, neustále gestikuloval, mumlal si pro sebe a někdy i vykřikoval. Byl proto v poutech odveden ze soudní síně a jednání bylo na deset minut přerušeno. Tentokrát byl klidný, adekvátně na dotazy reagoval.

Znalec z oboru psychiatrie Petr Nedoma uvedl, že muž trpí psychotickým onemocněním, má snížené rozpoznávací schopnosti, podle něj ale je schopen chápat trestní řízení, byť v omezené míře. V posudku uvedl, že muž by byl na svobodě nebezpečný, na místě by podle něj bylo po výkonu trestu uložení ochranného léčení. Na dotaz žalobce však uvedl, že v Česku by vzhledem k jazykové bariéře zřejmě nebylo žádné zařízení, do kterého by muž mohl být umístěn. I vzhledem k tomu, že muž by měl být předán do Litvy, ochranné léčení v dohodě pravděpodobně sjednáno nebude.

Žalobce Norkuse viní z toho, že se jako člen zločinecké skupiny podílel na loupeži a poškozování cizího majetku. Podle obžaloby byl Norkus členem skupiny asi dvaceti mladíků, kteří podle předem stanoveného plánu vykrádali klenotnictví v Německu, Itálii, Rakousku, Švýcarsku, Norsku i v České republice. Podle toho, co vypověděli další pachatelé loupeže z dubna 2015, nejprve jeden z nich dopoledne navštívil klenotnictví v Brně v Rašínově ulici. Odpoledne téhož dne na místo přišli čtyři mladíci, na tři prodavačky a prodavače mířili pistolí a přinutili je zalehnout. Poté sekerou a kladivem rozbili skleněná dvířka dvou vitrín a vybrali z nich 34 hodinek značek Breitling a Omega v celkové ceně 4,2 milionu korun. Na zařízení způsobili škodu 150 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Krajský soud, soud, krádež, cizinec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Diskutér T.

LITEVEC - ASI BÝVALÝ PASTEVEC - A MÍSTO ROBOTY, TAK NÁM KRADE KLENOTY - LITEVECKÝ HOŠANE - U NÁS SE TI ZA TO ASI NIC TAK STRAŠNÉHO NESTANE, TAK TÁHNI DOMŮ SATANE!!!

Čtvrtek, 7. září 2023, 20:18Odpovědět

Duševně nemocný Litevec v Brně vykradl klenotnictví. Případ u soudu směřuje k dohodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.