Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stavba garáží pod brněnským parkem zarazila experta na podzemí. Vašich nálezů se nedotkne, ujišťuje radnice

S novým plánem na parkování v centru města přišli nedávno brněnští zastupitelé. Pomoc řidičům ve středu metropole nabídnou dvoupatrové garáže, které vyrostou pod známým parkem Danuše Muzikářové. Chystaná stavba ale vylekala odborníka na brněnské podzemí Aleše Svobodu, jenž upozornil, že se v lokalitě nachází historické poklady.

Stížnosti šoférů na dlouhodobý nedostatek parkovacích míst ve středu Brna vyslyšeli zastupitelé, když rozhodli o prodeji části jednoho ze svých pozemků. Plochu o 900 metrech čtverečních v parku Danuše Muzikářové koupí za tři miliony soukromá firma, která pod zemí vybuduje dvoupodlažní garáže pro zhruba stovku vozů a prostor doplní i veřejné toalety.

Záměr města a nového vlastníka pozemku ale některé Brňany znejistěl i přes včasné upozornění radního pro oblast majetku Jiřího Olivy (ČSSD), že povrch území zůstane nezměněný. „Součástí kupní smlouvy je zároveň ustanovení, že park zůstane zachován a že se společnost bude podílet na jeho správě,“ ujistil.

Experta na brněnské podzemní dějiny Aleše Svobodu pro změnu zarazil zásah do památného prostoru. Pod parkem se totiž nachází artefakty, jako je historická vodovodní štola nebo barokní hradby. „Pana radního jsem ihned kontaktoval a nakonec jsme zjistili, že se stavba zásadních nálezů nedotkne. Na věc dohlédnou také archeologové,“ vysvětlil pro Drbnu.

V centru Brna vyrostou nové garáže. Řidiči auta zaparkují pod známým parkem

Nedostatek parkovacích míst trápí řidiče v centru jihomoravské metropole dlouhodobě. Město stížnosti šoférů vyslyšelo a rozhodlo o prodeji pozemku, na kterém soukromá společnost vybuduje veřejné parkoviště. Dvoupodlažní garáže vzniknou pod parkem...

Udivilo ho ale, že magistrát o archeologických objevech nevěděl. S Olivou se proto domluvili na budoucím postupu při plánování podobných projektů a spolupráci s majetkovým odborem. K nonstop parkovišti se šoféři dostanou z Rooseveltovy ulice. O vzhled parku se v následujících letech postará investor, jemuž Brno prodalo už minulý rok přilehlou budovu Typos.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, doprava, parkování, parkoviště, město, podzemí, historie, Danuše Muzikářová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Em Kresová

)

Pátek, 8. září 2023, 19:48Odpovědět

Stavba garáží pod brněnským parkem zarazila experta na podzemí. Vašich nálezů se nedotkne, ujišťuje radnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.