Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nové stromy na brněnském Mendlově náměstí usychají. Pomoci mají ochranné sítě

Stromy na brněnském Mendlově náměstí jsou v problémech. Dřeviny přitom město na místo instalovalo teprve před několika měsíci, kdy dopravní uzel podstupoval nákladnou rekonstrukci. Zahradníci nyní hledají cestu, jak oschlé zeleni pomoci a aplikují vychýtávky.

Oázou odpočinku a relaxu mělo být po rekonstrukci Mendlovo náměstí v Brně. K příjemnému posezení měla kolemjdoucí lákat zejména vzrostlá zeleň, které po opravě důležité dopravní křižovatky přibylo. Jenže stromům se zrovna na vytěžované veřejné ploše i přes péči odborníků zrovna nevede. Nejvíce problémů mají aktuálně dva břestovci. Po vlně veder z dřevin opadaly listy nebo je slunce spálilo. Zahradníci přesto doufají, že ještě není vše ztracené. 

„Doufáme, že se nám podaří stromy zachránit, protože dřevo je stále živé. Chceme podpořit podmínky pro opětovné olistění a ochránění nových mladých – proto jsme je obalili do stínící sítě. Ta zmírňuje sluneční úpal a zmenšuje množství transiprované vody z listů,“ řekl Drbně ředitel Veřejné zeleně města Brna (VZMB) Jozef Kasala.

Za současný stav může podle Kasaly více faktorů. Hlavní důvodem, proč stromy nerostou, jak mají, jsou především klimatické změny i rušnost takzvaného Mendláku. Naopak třeba v prokořenění problémy není, stejně tak jako v zalévání. 

Zaléváme pravidelně. V únoru dvakrát po 14 dnech, v březnu také, v dubnu a květnu jednou za měsíc. Od června je zaléváme každé pondělí, středu a pátek nebo sobotu. Navíc jsme ke stromům umístili i závlahové vaky, sdělil Kasala, podle nějž je v současných podmínkách stále složitější pečovat o stromy. Některé druhy totiž letní vedra nezvládají, a tak rychle usychají. 

Stromy nejsou jediný problém, který Mendlovo náměstí provází. Brno dokončilo opravu s několika měsíčním zpožděním. Plochu pojmenovanou po otci genetiky letos v únoru, kdy se konalo slavnostní stříhání pásky. Z rekonstrukce za dvě stě milionů korun obecně nepanuje velké nadšení. Terčem kritiky bylo třeba dlouhé zábradlí, jež dělníci až po půl roce jednání úředníků odstranili. Veřejnosti jsou také třeba designové přístřešky, pod nimiž lidé moknou. Rozpaky budí také designová socha Hrachovina, která vznikla na počest slavného vědce. 

Konec nebezpečného přeskakování. V Brně po půl roce udělali díru v zábradlí

Úředníci jednali půl roku, dělníci s flexou a kladívkem měli za hodinu hotovo. Tak lze ve stručnosti popsat situaci ohledně odstranění kritizovaného zábradlí na brněnském Mendlově náměstí. Pracovníci na dopravním uzlu odstranili část překážky,...

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, Mendlovo náměstí, Stromy, Veřejná zeleň, VZMB

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roland von Wagen

Rudé náměstí.

Středa, 6. září 2023, 04:59Odpovědět

Blanka B.

Sice to bylo drahé a pomalé, ale aspoň to je ošklivé, nepohodlné a nefunkční. No nekupte to. I s tou hrubkou na plaketě. Aspoň bude práce na opravách, úpravách a předělávkách a zase to něco hodí.

Úterý, 5. září 2023, 17:42Odpovědět

Baron Kocharovski

POCHOPITELNĚ! "na vydlážděné" ploše les nevysázíte, vy VYFETLA Z BRNĚNSKÉ RADNICE! :-(((

Úterý, 5. září 2023, 14:59Odpovědět

František Koudelka

To je zcela nečekané po těch hicech na betonovém buzerplace...

Úterý, 5. září 2023, 14:31Odpovědět

Nové stromy na brněnském Mendlově náměstí usychají. Pomoci mají ochranné sítě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.