Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hygienici varují před koupáním v Brněnské přehradě. Jsou v ní zase sinice

Na Brněnské přehradě přetrvává zvýšený výskyt sinic a chlorofylu. Podobná situace je i ve vodních nádržích Letovice a Palava na Blanensku. Zvýšený obsah chlorofylu evidují také ve vodní nádrži Lučina na Hodonínsku. V jihomoravské metropoli do boje se škodlivými organismy zapojí další míchací věž.

Krajská hygienická stanice sleduje v kraji 22 nejnavštěvovanějších přírodních koupališť. Stav vody rozděluje do pěti kategorií od vhodné po nebezpečnou. Třetí stupeň, který značí zhoršenou jakost vody, evidují u všech koupališť Brněnské přehrady, kterými jsou Kozí horka, Osada, Rakovec, Rokle a Sokolské koupaliště. Podobně na tom jsou také nádrže Letovice a Palava u Blanska. Při vodní rekreaci platí mírně zvýšená pravděpodobnost zdravotních problémů, u vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní obtíže.

Na Brněnské přehradě přitvrzují v boji se sinicemi. V Rakovecké zátoce přibude míchací věž

Velká letní vedra a minimální průtok vody jsou ideální živnou půdou pro sinice. Na Brněnské přehradě proti škodlivým organismům bojují už třináct let a nyní vodohospodáři opatření ještě posílí. Pět vzduchovacích věží vymění za účinnější míchací,...

U rybníku Suchý na Blanensku hygienici začátkem srpna zaznamenali zvýšený obsah chlorofylu a platí tam druhý stupeň. Voda je vhodná ke koupání, ale má zhoršené smyslově postižitelné vlastnosti. Po koupání by tedy neměly nastat zdravotní potíže, přesto hygienici doporučují osprchování. Druhý stupeň kvality vody uvádí po měření z 21. srpna také ve vodní nádrži Lučina na Hodonínsku.

Lidé najdou informace o stavu vody na informačních cedulích. U její kvality hraje podle hygieniků roli kromě jiného počasí. Vlivem vedra se totiž můžou množit sinice, ale také může být sucho, čímž se sníží průtok vody a její kvalita se zhorší.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jitka Koudelová

Štítky Brno, Brněnská přehrada, léto, sinice, voda, koupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici varují před koupáním v Brněnské přehradě. Jsou v ní zase sinice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.