Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vláda chce omezit prodej látek jako kratom, aby je nekupovaly děti

Vláda podle vicepremiéra Ivana Bartoše (Piráti) souhlasí se změnou zákona, která by kromě seznamu zakázaných drog umožnila vznik nové kategorie psychomodulačních látek, jako je kratom. Po středečním jednání vlády řekl, že to umožní regulaci těchto látek. Budou například pouze pro dospělé a nebude povolená reklama. Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) doplnil, že očekává hladké projednávání ve Sněmovně, protože návrh podepsali i poslanci z opozice. Platit by pak mohl od roku 2024.

Současná legislativa zná seznam zakázaných návykových látek, kde je více než pět set substancí. Látky v nové kategorii budou regulované, ale ne zakázané. „Tyto látky jsou dnes dostupné, ať se bavíme o CBD nebo kratomu, třeba v automatech nebo na internetu, kde si je dokonce mohou pořídit i děti. Nepodléhají žádné kontrole kvality či regulaci," řekl Bartoš.

Zákon podle něj počítá také s povinnou registrací jejich prodejců nebo povinné uvádění účinků a doporučeného dávkování na obalech. „Nejde jen o již v tuto chvílí známé látky, jako je CBD, kratom nebo HHC. Ale díky tomu návrhu bude moci stát rychle reagovat na jakékoliv nové psychoaktivní látky, které by se nově objevily na trhu," dodal. 

Podle Vobořila je návrh inovativní i v globálním měřítku. Vznikne nový seznam, na který se budou zařazovat psychomodulační látky. „Ve chvíli, kdy bude zákon schválený, tak to bude stále prázdný seznam. Teprve vláda bude na ten seznam dávat různé látky," vysvětlil. Tak v současné době vláda postupuje i u zakázaných drog.

Látky jako kratom mohou mít v malém množství léčivé účinky, ve velkých dávkách utlumují. Prodávají se jako oleje, tinktury, tablety či prášek. Ministerstvo zdravotnictví už navrhovalo jejich zařazení na seznam zakázaných látek kvůli dostupnosti dětem, nakonec ho vláda ale v červenci neschválila a pokračovala příprava nyní schváleného návrhu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Česká pirátská strana

Štítky Česko, kratom, zákony, vláda, změna, drogy, návykové látky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vláda chce omezit prodej látek jako kratom, aby je nekupovaly děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.