Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel veterán z korejské války, který střežil hranici KLDR. Doufal, že v zemích nastane mír

V devadesáti šesti letech zemřel v pondělí válečný veterán Antonín Malach, který dohlížel za československé vojáky na mír po korejské válce. Rodák z Rosic u Brna hlídal coby člen armády hranice a patřil mezi jedny z posledních pamětníků krvavého konfliktu, který dodnes rozděluje Koreu na dva státy.

Antonín Malach vystudoval učitelství a po převratu v roce 1948 se zapojil jako voják do nově vznikají lidové armády, což stvrdil vstupem do KSČ.  Vypracoval se postupně na velitelské funkce u vojenských útvarů a škol. Jednu z nejtěžších zkoušek podstoupil v roce 1953, kdy jako pobočník velitele československé delegace OSN přijel do Koree dohlížet na dodržování křehkého míru, který nastal po třech letech bojů.

Válku tehdy ukončila až dohoda o příměří. Na poloostrově nově vznikly dva státy - KLDR na severu a na jihu Korejská republika. Země dodnes odděluje hranice, vytyčená na osmatřicáté rovnoběžce, jež patří mezi nejpřísněji střežené na celém světě. „Do země jsem přijel těsně po skončení války a po podepsání příměří v roce 1953. Země byla tehdy naprosto zpustošená. Silnice, domy, vše bylo zničené,“ popisoval Malach při oslavě jednadevadesátých narozenin, při kterých si nadělil i knihu. 

Malach se navzdory pokročilému věku těšil vitalitě a udržoval si obdivuhodný přehled. Na misi v Asii měl stále živé vzpomínky. Tehdy jako příslušník československého vojska společně s polskou delegací střežil hranici KLDR. Základna Čechoslováků se nacházela přímo na kritické osmatřicáté rovnoběžce. Malach měl původně na Korejský poloostrov vyrazit pouze na tři měsíce. Jenže výpravě se mise protáhla, a tak legionář strávil v Korei více než rok. Přitom se například střetl u jednoho stolu i s komunistickým vůdcem KLDR Kim Ir-senem. „Působil na mě tehdy velmi dobře,“ vzpomínal válečný veterán.  
Antonín Malach na archivním snímku z Koree. Foto: Sbírka ČsOL

Národům chybí respekt

Malach si celý život přál, aby mezi oběma znesvářenými státy po bezmála sedmdesáti letech konečně zavládl mír. Stále vyostřená situace na Korejském poloostrově ho ale zneklidňovala, a proto v otázce míru zůstával skeptický. 

„Nemyslím si, že by konflikt mohl v dohledné době skončit. Američané operují v Jižní Korei a nebudou chtít odsud odejít, což si samozřejmě nenechá líbit Čína. Číňané si nepřejí, aby Spojené státy obsadily také Severní Koreu, která s Čínou sousedí. Lidem a národům chybí tolerance, respekt k druhému a ochota uzavírat kompromisy. Bez toho se těžko může něco zlepšit,“ neskrýval zklamání z vývoje muž, jenž měl tři syny, deset vnoučat a čtrnáct pravnoučat. 

Malach po skončení mise zemi už nikdy nenavštívil. U armády přesto zůstal i po konci asijské anabáze. U sboru sloužil bezmála třicet let. Po vojenské kariéře začal učit na vysokých školách, včetně Masarykovy univerzity.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Malach, Veterán, Korejská válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel veterán z korejské války, který střežil hranici KLDR. Doufal, že v zemích nastane mír  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.