Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně mají speciální dlažbu. V létě méně pálí a nehlučí na ní koloběžky

Po nezvykle světlých dlažebních kostkách nově šlapou lidé v centru jihomoravské metropole. Povrch na nároží ulic Husova a Nádražní ale dělá víc, než jen poutá pozornost. V parných dnech dlažba snižuje zahřívání prostoru a omezuje sálání tepla v noci, navíc je méně hlučná při projíždění koloběžek či kočárků.

Netypický pohled, na který si Brňané budou pomalu zvykat. I tak se dá popsat zářivý povrch, který město použilo při opravě plácku kousek od hlavního vlakového nádraží. Veřejné prostranství mezi ulicí Husovou a Nádražní rozsvítily nové dlažební kostky, které plní hned několik funkcí. Hlavní výhodou je podle městských architektů ochlazování ulic ve velkých letních vedrech, což potvrdilo i zkušební měření v jednom z uplynulých horkých dnů.

Oproti klasické šedé dlažbě bílá sálala teplotu nižší o devět stupňů Celsia, ve srovnání s rozpáleným asfaltem rozdíl činil celých patnáct stupňů Celsia. Zatímco ostatní chodníky v tropických teplotách uprostřed metropole žhnou, nový plácek nedaleko tramvajové zastávky Nové Sady tak mírně zaostává. A aby si svoji výkonnost a vzhled udržely kostky co nejdéle, jsou naimpregnované a mají vyšší pevnost.

„Nejde jen o světlý povrch snižující zahřívání ve dne a omezující vyzařování tepla v noci. Dlažba je otryskaná, aby lépe vypadala a s menší fazetou, což umožní tišší pohyb kufrů, koloběžek nebo kočárků,“ uvedli na Facebooku zástupci Kanceláře architekta města Brna.

Kamenné centrum

Plácek před pojišťovnou pod Petrovem je prvním místem, jenž zpracovali Brněnské komunikace podle připravovaného standardu povrchů. Manuál stanoví vzhled i typ dlažeb pro městskou památkovou rezervaci a její blízké okolí. Dokument se skládá z několika formátů tak, aby navazoval na koncepci kamenných povrchů ve středu Brna.

V historickém centru tedy sice pravidla navrhují kámen, světlejší varianta povrchu se ale objeví například v ulici Údolní u Obilního trhu. Standard nyní čeká, až ho schválí radnice.

Manuály proti vedru

Město projevilo i další snahy, které by měly částečně přispět v boji se změnou klimatu a vedrem. Vedení radnice například nedávno rozhodlo o vypracování plánu, který pomůže s výsadbou stromořadí v městské infrastruktuře. Jednotný standard zahrnuje důsledný postup tvorby sídelní zeleně, jehož součástí jsou právě stromy v ulicích.

Praha poradí Brnu, jak se starat o stromy. Nový plán pomůže i proti vedru

V jihomoravské metropoli se znovu naučí sázet stromy. Vedení radnice rozhodlo o vypracování plánu, který pomůže s výsadbou zeleně v městské infrastruktuře, a pomůže tak se zvládáním měnícího se klimatu. Jako inspirace pro nový standard, kterým se...

Dokument upraví například které druhy v moravské metropoli porostou a jak se o ně starat, zdůrazněná bude i jejich interakce s dopravním a technickým prostředím. Dostatečně odolný a robustní systém zelených ploch významně ovlivňuje regulaci lokálního mikroklimatu a částečně obyvatele chrání před vysokými letními teplotami. Na připravovaný závazek bude muset dbát město a developeři s ohledem na stávající i nové výsadby.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, dlažba, klima, vedro, léto

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

ano, 50 m2 speciální dlažby, za hříšné peníze, to FAKT BRNO OCHLADÍ! :-DDD co třeba vysadit stromy?! no noc: ZASE BRNO, FETUJÍCÍ RADNICE, smažky, brikety... :-(((

Středa, 30. srpna 2023, 22:02Odpovědět

V Brně mají speciální dlažbu. V létě méně pálí a nehlučí na ní koloběžky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.