Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Praha poradí Brnu, jak se starat o stromy. Nový plán pomůže i proti vedru

V jihomoravské metropoli se znovu naučí sázet stromy. Vedení radnice rozhodlo o vypracování plánu, který pomůže s výsadbou zeleně v městské infrastruktuře, a pomůže tak se zvládáním měnícího se klimatu. Jako inspirace pro nový standard, kterým se nejen při stavbách a rekonstrukcích bude řídit město i developeři, poslouží vzorový dokument z Prahy.

Ve fungujících městech vzniká zástavba a propojení ulic podle předem daného plánu. To stejné platí i pro sídelní zeleň, která patří k významným prvkům takzvané modrozelené infrastruktury. Jak kvalitně sázet a následně pečovat o stromy v ulicích ale Brno zatím neví. Radnice proto naznala, že je na čase dát věcem jasný směr a nechá připravit systém, podle kterého se bude na zeleň myslet už při chystání staveb či rekonstrukcí ulic.

„Uliční stromořadí může ovlivnit adaptaci města na změnu klimatu. Podobně jako jiné složky infrastruktury je ale třeba i dřeviny kvalitně plánovat, vysazovat je a pečovat o ně, abychom plně rozvinuli potenciál, který od nich očekáváme,“ objasnil náměstek brněnské primátorky pro oblast životního prostředí Jaroslav Suchý (KDU-ČSL).

Jednotný standard zahrnuje důsledný postup tvorby sídelní zeleně, jehož součástí jsou právě stromy v ulicích. Dokument upraví například které druhy v moravské metropoli porostou a jak se o ně starat, zdůrazněná bude i jejich interakce s dopravním a technickým prostředím. Na připravovaný závazek bude muset dbát město a developeři s ohledem na stávající i nové výsadby.

Dostatečně odolný a robustní systém zelených ploch významně ovlivňuje regulaci lokálního mikroklimatu a částečně obyvatele chrání před vysokými letními teplotami. I přesto ale Brno doposud svůj ucelený postup nemá. 

Vedro v Brně

Do problému se letos zapojila také občanská inciativa BRNO BUDE VEDRO. V březnu Suchému předložila petici s několika kroky, které je podle nich potřeba udělat, aby se stromům a keřům v jihomoravské metropoli víc dařilo. „Péče o zeleň je v Brně podfinancovaná a je potřeba ji chytřeji naplánovat. Je nutné, aby do ní město investovalo. Nové stromy je nutné často zalévat a počítat s tím jak personálně, tak co se týká vybavení,“ uvedl v petici krajinář Vilém Jurek.

Zároveň podle iniciátorů dochází k masivnímu kácení starých vzrostlých stromů, které poskytují stín, čistí vzduch a tlumí hluk a prach. A právě chystaný závazný standard pro stromořadí byl jedním z požadovaných bodů iniciativy.

Po vzoru Prahy

Přípravu dokumentu si vezme na starost autorský tým, který se podílel na už podobném a hotovém postupu v Praze. Nyní skupinu doplní vybraní specialisté z Kanceláře architekta města Brna a Veřejné zeleně města Brna.  

„Dokument bude upraven pro potřeby a specifické podmínky Brna, protože tu máme jinou organizační strukturu správy zeleně, odlišné mikroklima i skladbu dřevin a podobně,“ doplnil Suchý.

Práce na standaru odstartují v listopadu, analýzy budou kompletní v únoru 2024. První verzi pak dostane k připomínkám magistrát a brněnské organizace. Za licenci hlavnímu městu jihomoravská metropole zaplatí zhruba 27 tisíc korun, samotný systém šitý Brnu na míru bude stát přes dva miliony korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář architekta města Brna

Štítky Brno, zeleň, město, stromy, stromořadí, vedro

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Pancha

Praha poradí Brno,no jééje,,hlavně ať Vám neradi ten hlupoň Hřib :D

Pondělí, 28. srpna 2023, 19:44Odpovědět

Petr Dvořák

To je debilní nastavení - zmáčknu Enter a místo odstavce to odpálí komentář. Takže znovu. Chtěl jsem dodat: Vždycky se najdou Eskymáci, co přijedou radit obyvatelům Konga, co dělat v době tropických veder.

Úterý, 22. srpna 2023, 16:01Odpovědět

Petr Dvořák

Nějak jsem to ukliknul. Chtěl jsem ještě dodat:

Úterý, 22. srpna 2023, 15:59Odpovědět

Petr Dvořák

Tak až z Prahy nám, buranům, přijedou radit, jak na Jižní Moravě pěstovat zeleň.

Úterý, 22. srpna 2023, 15:58Odpovědět

Petr Pancha

No když Vám přijede poradit všeználek Hřib,ten od Vás :D tak se máte na co těšit:))))

Pondělí, 28. srpna 2023, 19:45Odpovědět

Ladislav Harvánek

Že by se v Brně nedokázali starat o zeleň? Jistě při magistrátu působí nejen komise, ale i celý odbor, jehož náplní je se o veřejnou zeleň starat. A jestli to nedovedou, nabízí se otázka: Mají vůbec potřebnou kvalifikaci? Nebo tato místa zastávají absolventi zbytečných a neuplatnitelných oborů? Nebo je to úplně jinak a je to jen přihrávka na výnosný kšeft. Nikdo si snad nemyslí, že onen manuál bude zadarmo nebo jen za symbolický peníz?

Úterý, 22. srpna 2023, 08:47Odpovědět

Petr Pancha

Líp to snad ani napsat nejde Ladislave :))

Pondělí, 28. srpna 2023, 19:46Odpovědět

Praha poradí Brnu, jak se starat o stromy. Nový plán pomůže i proti vedru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.