Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Botanici v Brně zkoumají jezera. U vody objevili vzácné rostliny i živočichy

Natrefit na silně ohroženou bylinu se poštěstilo botanikům u Holáseckých jezer v Brně. Kromě vzácné rostliny mléče bahenního zaznamenali také asi osm druhů netopýrů. Skupina odborníků zkoumá tamní přírodu od června tohoto roku. Cílem bádání je zjistit, jací živočichové a rostliny se v místě vyskytují a na základě toho navrhnout šetrný způsob obnovení přírodní památky.

V brněnské čtvrti Holásky momentálně pracuje sedmičlenný tým, složený z botaniků, zoologů, entomologů i malakologa, který zkoumá měkkýše. Skupina výzkumníků v lokalitě zaznamenala přes pět set živočišných a rostlinných druhů. „Nejnovější objev je z minulého týdne. Je to mléč bahenní. Silně ohrožený a u nás ustupující druh. A dále jetel jahodnatý. Zaznamenali jsme také asi osm druhů netopýrů. Loví hmyz z vodní hladiny a nachází útočiště ve vykutaných stromech," uvedl Vilém Jurek, který má průzkum na starost. .

Botanici a zoologové zkoumají jezera na jihu Brna už pátým rokem. Lokalita je lákadlem pro některé vzácné druhy obojživelníků či ptáků. „Zjistili jsme tady výskyt významné fauny, jako jsou vodní měkkýši, především škeble. Byl to ale spíše namátkový průzkum. Teď postupujeme více systematicky a už se třeba speciálně zaměřujeme na stromy, kde se mohou například brouci vázaní na mrtvé dřevo vyskytovat," vysvětlil Jurek. 

Průzkum ochrání mlže i žáby

Na základě průzkumu následně odborníci vyhodnotí, jak plánovaná revitalizace území může ovlivnit výskyt vzácných druhů živočichů. „Díky tomu, že budeme mít dostatečný podklad o výskytu a chování fauny a flóry, může navrhnout zmírňující opatření. Jedním z nich je třeba to, že když se začne odbahňovat a někde v bahně budou zahrabaní mlži, tak se práce musí zastavit a měkkýše přenést do vedlejšího jezera,“ popsal Jurek. Dodal ale, že vyhovět každé skupině nebo druhu je nereálné a musí tedy přistoupit  na určité kompromisy. 

Revitalizace jezer podle Jurka místu prospěje. Jezera totiž postupně zanáší kaly nebo listí ze stromů a z vodní hladiny se stává rákosina. Mohly by i vyschnout. Některé stromy a keře navíc svým stínem dělají z jezer temné tůně, což nevyhovuje mnohým obojživelníkům. „Práce ale musí být šetrné a brát zřetel na to, že jde o chráněné území, nikoli o místo určené pro rekreaci lidí,“ doplnil. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto MMB

Štítky rostlina, bylina, Holásecká jezera, Brno, mléč bahenní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Botanici v Brně zkoumají jezera. U vody objevili vzácné rostliny i živočichy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.