Počasí dnes25 °C, zítra29 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Hasiči z jižní Moravy vyráží do Řecka bojovat s rozsáhlými požáry

Na pomoc do Řecka, které téměř celé léto sužují velké požáry, se vydávají čeští hasiči. Ve výpravě, která zahrnuje jeden pozemní a jeden letecký tým, je také devět jihomoravských požárníků. Odřad s více než šedesáti členy a třiceti kusy techniky odjíždí společně z Podivína u Břeclavska, později na sever od Athén vyrazí také vrtulník. V boji s běsnícími plameny hasiči zůstanou nejméně další týden.

Zhoršená situace v Řecku, které v posledních horkých týdnech trápí rozsáhlé požáry, si vyžádala zahraniční pomoc. Řekové kolegy z jiných zemí poprosili o jednotky a techniku prostřednictvím Mechanismu civilní ochrany Unie. Na výzvu z Balkánu obratem reagovali hasiči z Česka, kteří do boje s ohněm nabídli moduly pro letecké i pozemní hašení. Jen za pár hodin dali dohromady dva týmy požárníků, ke kterým se připojili také zdravotníci a servisní pracovníci.

Téměř osmdesátičlenná výprava čítá i devět příslušníků z Jihomoravského kraje, přidali také tři auta, jednu cisternovou stříkačku a přívěs se čtyřkolkou. Tuzemský odřad vyjíždí v odpoledních hodinách ze seřadiště v Podivíně na Břeclavsku.

Vzduchem i po zemi 

Pozemní modul je v pohotovosti už od druhé poloviny července, kdy situace v Řecku eskalovala poprvé. Další plameny se nyní rozhořely v oblasti Bojótie na západě od Atén. „Odřad čítá celkem 64 lidí, z toho 53 hasičů, 7 záchranářů, 4 členy podpůrného týmu servisních pracovníků výrobců zásahových vozidel a 33 kusů zásahové a další techniky. Připraveny jsou tři hasební segmenty,“ vyjmenovala mluvčí hasičů Martina Götzová. Zdravotnickou podporu požárníkům zajistí pražští záchranáři.

Později směrem na Balkánský poloostrov odletí také vrtulník Black Hawk se šestičlennou posádkou, čtveřicí moravskoslezských leteckých zdravotníků a velitelem odřadu. „Mezi devíti hasiči jsou i čtyři záchranáři, kteří se postarají o pozemní podporu a převoz dvou velkoobjemových nádrží pro nabírání vody do bambivaků v terénu. Cílem pro vrtulník bude letiště Tatoi severně od Athén,“ sdělila a dodala, že celý modul je připravený na soběstačné fungování po dobu deseti dnů. Přesné místo zásahu čeští požárníci teprve upřesní.

Ohodnoť článek

Foto HZS JMK/Twitter

Štítky Jihomoravský kraj, hasiči, Řecko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z jižní Moravy vyráží do Řecka bojovat s rozsáhlými požáry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.