Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Inspektoři vyhmátli v Brně prodejce nekolkovaných lihovin. Chystají mastnou pokutu

Obočí nahoru šlo potravinářům ze Statní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), když zavítali do obchodu s alkoholem v Brně. Provozovatele načapali, jak prodává alkoholické nápoje bez kontrolních známek. Prohřešek inspekce zahlásila celníkům a chystá mastnou pokutu.

Inspekce se vypravila do sídla společnosti NakupRum, jež má zázemí v ulici Koliště. Tam při namátkové kontrole nachytali podnikatele, který neplnil zákonné povinosti. „Inspektoři SZPI v rámci úřední kontroly zjistili 76 lahví o celkovém objemu cca 70 litrů, které nebyly opatřeny kontrolní páskou – ta slouží k autentifikaci a sledovatelnosti zboží. Lihoviny se nacházely v lahvích původního alkoholu, případně v nových skleněných lahvích opatřených etiketou,“ popsal v tiskovém hlášení referent potravinářů Marek Bartík

Podle Bartíka našli kontroloři pět druhů alkoholických nápojů, které někdo namíchal či naplnil do lahvích o různých objemech přímo v provozovně. „Podle zákona o povinném značení lihu musí být všechny lihoviny ve spotřebitelském balení větším než 0,06 litru a s objemem alkoholu převyšujícím 15 % označeny kontrolní páskou,“ uvedl Bartík. 

Inspekce následně uvedla do pohotovosti jihomoravské celníky. Ti do obchodu přišli, aby nápoje zabavili. Nyní čekají majitele podniku problémy. Potravináři zahájili správní řízení o uložení pokuty. Sankce může dosáhnout až do výše pěti milionů korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Brno, SZPI, Alkohol, Kolky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Inspektoři vyhmátli v Brně prodejce nekolkovaných lihovin. Chystají mastnou pokutu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.