Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Zavřete kino i Polívkovo divadlo, než vám spadne na hlavu, bije v Brně na poplach statik

Černý scénář se naplnil. Brněnské Divadlo Bolka Polívky a kino Scala se musí zavřít. Takový závěr vynesl statik v posudku, na který magistrát čekal několik týdnů. Budova na Jakubském náměstí, v níž obě instituce sídlí, je totiž poškozená více, než se původně předpokládalo.

O tom, že městská nemovitost v centru Brna je v mizerném technickém stavu, ví představitelé radnice od začátku roku. Nyní ale zjistili, že situace je daleko vážnější. Nepříznivý výsledek pro kino i divadlo vyplynul z technického posudku expertů, kteří budovu v posledních týdnech podrobně mapovali. Kromě problémů se střechou a statikou se objevily nové závažné poruchy, a to na nosných sloupech v úrovni stropu nad biografem. Padá tak možnost, že milovníci kulturyse  do prostor na podzim vrátí. 

„Že se mohou objevit další nečekané problémy, se nedalo vyloučit. Zvlášť když bylo koncem července nutné zajistit nosné konstrukce budovy kovovými výztuhami. Kvůli tomuto zdržení jsme pak prodlužovali termín dokončení první etapy stavebně-technického průzkumu do závěru září. Na základě jeho výsledků mělo být zřejmé, jestli a za jakých podmínek by bylo možné provoz Scaly a Divadla Bolka Polívky alespoň o několik měsíců prodloužit,“ sdělila primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS).

Město si původně myslelo, že závěr dělníků dostanou na stůl až v září. Do té doby mají také stavaři naplánované práci. Nakonec ale dokument odborníci zpracovali dříve. „Po konci průzkumu bude nutné prostory bezpečně vyklidit. Neprodleně tedy vyvoláme jednání se zástupci divadla a kina, abychom společně naplánovali potřebné kroky a termíny. Druhá fáze průzkumu pak začne zkraje příštího roku až poté, co bude objekt vystěhován,“ uvedla náměstkyně primátorky Karin Podivinská (ANO), která má v gesci správu majetku.

Komplikace pro školu i festival

Polívkovo divadlo se po dobu rekonstrukce objektu, jež potrvá zřejmě několik let, přesune do náhradních prostor. Počítá se s tím, že divadelníci půjdou do sálu Břetislava Bakaly. Předtím než prostory pracovníci adekvátně upraví, bude divadlo hrát v Židenicích v Dělnickém domě. Zatímco ohledně Bolkova souboru je ve městě poměrně jasno, mnohem více nepřehledná je situace u bývalého biografu Moskva. Radnice po kritice a peticích veřejnosti, která kritizovala vedení města za liknavý přístup ohledně hledání azylu pro kino, uvedla, že hledá náhradní místo. Do té doby si ale univerzita, jež v objektu pořádá i různé konference i výuku, musí poradit sama. 

„Zejména filozofická fakulta pak bude muset přizpůsobit využití svých prostor pro studijní programy, které pro přednášky Scalu využívají. Také další aktivity jako společenské akce, konference, naplánovaný kulturní program či akce našich partnerů včetně promítání filmových projekcí budou muset být buď zredukovány, či přesunuty do jiných prostor, ať už univerzitních, či externích,“ řekla už dříve kvestorka Masarykovy univerzity Marta Valešová.

Brno má po kritice plán na záchranu kina Scala. Potřebujeme čas a prostor, tvrdí radnice

Po týdnech mlžení a nejasností se brněnská radnice rozhoupala k řešení situace ohledně kina Scala, kterému kvůli špatnému technickému stavu budovy a dlouhé rekonstrukci hrozí zánik. Město vydalo prohlášení, že nechce, aby biograf skončil. V...

Vrásky na čele přibyly také organizátorům akce Serial Killer, kteří v posledních letech v kině pořádají přehlídku zahraničních seriálů. Událost se uskuteční koncem září, kdy už měl být původně posudek hotový. 

„Je to pro nás obrovská komplikace. Přijede minimálně sto zásadních zahraničních tv profesionálů a my v centru nemáme důstojné a technicky vyhovující prostory s takovou kapacitou pro hlavní premiéry těch největších televizí. Samozřejmě to nějak zvládneme, ale je v sázce naše reputace i obraz města v očích zahraničních hostů. Pro nás je velmi důležité, aby se sem chtěli vracet," dodala pro ČTK organizátorka festilu Kamila Zlatušková.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Polívka, Divaldo, Scala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Situaci popisuje na stream.cz ve Všichni tady umřeme sociolog Standa Biler. A více čtěte zde ve vláknech diskuse pod Komentáře, Glosy, a další články zde na drbně.

Středa, 16. srpna 2023, 16:05Odpovědět

Zavřete kino i Polívkovo divadlo, než vám spadne na hlavu, bije v Brně na poplach statik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.