Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Brno zachrání starou hasičárnu. Po opravě se stane centrem kulturního života, věří

Stará hasička v brněnské části Komín se dlouhodobě potýká se špatným technickým stavem a už několik let vyhlíží opravu. Historickou budovu z konce osmnáctého století, které v krajním případě hrozilo srovnání ze zemí, nyní čeká oprava i díky štědré dotaci.

O proměně bývalé hasičárny, v níž se konají mnohé kulturní a společenské akce městské části, se v moravské metropoli mluví intenzivně v posledních několika letech. Brno ve spolupráci s Kanceláři architekta města Brna (KAM) uspořádalo v roce 2019 architektonickou soutěž, z níž vzešel vítězný návrh.

Problémem celé investice byl ale fakt, že na potřebné úpravy nemělo město tolik peněz, kolik by si stavba zasloužila. Nakonec městu pomohla dotace ze Státního fondu podpory investic, jež činí bezmála 20 milionů korun. Celkem vyjde rekonstrukce na více než 44 milionů korun.

Podle architektonického návrhu podstoupí budova zásadní modernizaci. Objekt dostane více místa pro návštěvníky a také se dočká nových stavebních prvků. Uvnitř se například počítá s dvěma společenskými sály nebo klubovnami. Změní se i prostor před hasičárnou. „V budově nově vznikne velký a malý sál, kde se plánují společenské akce. Dále neschází sociální zázemí a klubovny s bezbariérovým přístupem,“ řekl náměstek brněnské primátorky René Černý (ANO).

Radní Brna vybrali na posledním jednání také firma, jež se rekonstrukce ujme. Práce zadali firmě Manag. Objekt podstoupí i další změny. „Upraví se i předprostor, přibudou stromy a vodní prvky, přesune se zastávka MHD a vybuduje se veřejné a slavnostní osvětlení. Novou stavbu bude vytápět tepelné čerpadlo a bude mít klimatizaci. Měla by být velmi energeticky nenáročná a ekologicky šetrná,“ dodal už dříve radní Brna Petr Kratochvíl (ODS) s tím, že rekonstrukce začne letos na podzim.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KAM

Štítky Brno, Komín, Záchrana, Hasička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno zachrání starou hasičárnu. Po opravě se stane centrem kulturního života, věří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.