Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně pokáceli jedenáct stromů. Jako náhradu musí vysadit dalších sto třicet

Za jedenáct padlých stromů přes sto třicet nových. Tak znělo nařízení stavebního úřadu ke kácení zeleně v místech vznikajícího velkého městského okruhu na Tomkově náměstí a Rokytově v Brně. Odstraněné dřeviny vykompenzují do konce roku nové kusy v oblasti Čertovy rokle, další stromy a keře vyrostou i u samotné dopravní stavby nebo na Husovickém kopci.

Rozkopané Tomkovo náměstí, dopravní komplikace a úsekové měření není to jediné, s čím se v souvislosti s výstavbou velkého městského okruhu v uplynulé době setkali lidé v jihomoravské metropoli. V blízkosti Dukelské třídy padlo k zemi také jedenáct stromů. Dřeviny nyní nahradí nové kusy, město je ovšem vysadí v jiné lokalitě.

Na 133 jehličnanů a listnáčů zapustí kořeny ve čtvrti Lesná. „Změna stavby úseku Tomkovo náměstí a Rokytova, která se týkala Nové Dukelské, přinesla i kácení stromů. Stavební úřad městu nařídil vysadit náhradní zeleň v oblasti Čertovy rokle,“ vysvětlil postup náměstek brněnské primátorky Jaroslav Suchý (KDU-ČSL) a dodal, že k sazenicím přidají i 975 keřů.

Na Tomkově náměstí v Brně pustí silničáři řidiče na nový most a zruší úsekové měření

Posun ve stavbě, chystané demolice i nová omezení hlásí silničáři na brněnském Tomkově náměstí. Zprovoznili nově postavenou část mostu a pustili se do bourání konstrukce starého mostního objektu i tamního provizoria, kde motoristy hlídalo úsekové...

Zvolené místo je ideální pro výsadbu velkého množství rostlin. „Vzhledem k tomu, že se bude sázet v už existující zeleni, je i větší předpoklad pro její kvalitní růst. Druhy vyberou odborníci z Veřejně zeleně města Brna,“ okomentoval pro Drbnu mluvčí brněnského magistrátu Filip Poňuchálek. Právě s městským podnikem radnice uzavřela smlouvu, na základě které se společnost o údržbu postará další tři roky.

Slib, ke kterému se vedení Brna zavázalo, naplní se začátkem října, práce pak potrvají až do poloviny prosince. Podle náměstka primátorky Reného Černého (ANO) Lesná není jedinou oblastí, která se dočká nového života. Kompenzaci za padlé dřeviny doplní také množství rostlin v severní části metropole. „Počítá se s dalšími desítkami stromů i keřů přímo v oblasti stavby nebo v lokalitě Husovický kopec,“ doplnil. Za materiál, sadové úpravy, sazenice a práce město zaplatí téměř 850 tisíc korun.

Konec omezení

Dělníci na Tomkově náměstí a Rokytově kopou od roku 2021, kdy si převzali staveniště. Veškeré práce na velkém městském okruhu, a tedy i na Tomkově náměstí, stihnou do konce příštího roku. V července silničáři zprovoznili nově postavenou část tamního mostu a pustili se do bourání konstrukce starého mostního objektu i provizoria, kde motoristy hlídalo úsekové měření. 

Cestující se auty po nové části komunikace přes řeku Svitavu prohání jedním pruhem v každém směru. Dopravní omezení potrvá do 18. srpna, poté se řidiči vrátí do režimu 2+2.


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Radnice Brno-sever/Facebook

Štítky Brno, Tomkovo náměstí, Čertova rokle, zeleň, stromy, VMO, stavba, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oldrich Slezak

Brno vede dlouhodobě válku proti stromům. Jak je někde nějaký strom, hned pokácet aby nám tady nenarušoval vedra. Vždyť beton tak krásně hřeje a stromy na něj jen zbytečně vrhají stín. V centru Brna už žádný nenajdete. A jak to bude zde, oni sice vysadí velký počet proutku na kterém se třepotají 4 listy ale tak 80% uschne a to už nikdo řešit nebude. Takže co to rovnou zalít tím milovaným betonem? ????

Úterý, 15. srpna 2023, 20:36Odpovědět

V Brně pokáceli jedenáct stromů. Jako náhradu musí vysadit dalších sto třicet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.