Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Na Tomkově náměstí v Brně pustí silničáři řidiče na nový most a zruší úsekové měření

Posun ve stavbě, chystané demolice i nová omezení hlásí silničáři na brněnském Tomkově náměstí. Zprovoznili nově postavenou část mostu a pustili se do bourání konstrukce starého mostního objektu i tamního provizoria, kde motoristy hlídalo úsekové měření.

Cestující na Tomkově náměstí a Rokytově ulici se poprvé auty prohánějí po nové části chystaného mostu přes řeku Svitavu. Dělníci v lokalitě nyní bourají mostní provizorium, chystají se také na starou konstrukci. Na silnici nicméně platí omezení dopravy na jeden pruh v každém směru.

Řidiči pohybující se v této lokalitě jsou na problémy zvyklí. Kvůli stavbě naráží také na uzavření okolních ulic Vlachařské, Cacovické a Dukelské třídy. Silničáři slibují, že aktuální situace potrvá několik týdnů.

„Režim 1+1 dodržíme ve dvou etapách do 18. srpna. První skončí na konci měsíce a od července už nebude omezení na celou délku stavby, ale pouze na křižovatce Rokytova,“ informoval šéf Ředitelství silnic a dálnic David Fiala. Do dvou pruhů v obou směrech se lidé vrátí až po polovině srpna.

Nastoupí demoliční četa

Demoliční práce na mostním provizoriu už jsou téměř u konce, hotovo by mělo být do konce týdne. Pak se pracovníci přesnou k základům původního mostu přes řeku Svitavu, který zbourají za tři týdny. Do konce měsíce napojí část silnice, čeká se také na opravu kanalizace na Dukelské třídě. „Po nové změně dopravy se nám uvolnil prostor pro pokračování prací v pravém úseku estakády směrem na Vinohrady,“ dodal Vilém Huryta ze společnosti Firesta-Fišer, jež má projekt na starosti.

Celá stavba je podle něj velmi náročná. S průjezdem vozidel po nové konstrukci tedy v místech plně nasadili techniku a po kompletním demontování ihned začnou s budováním pilot očekávaného mostu.

Dvacítka už neplatí

S otevřením nového pásu si silničáři pro projíždějící připravili dobrou zprávu týkající se rychlostního omezení. Kvůli budování městského okruhu totiž po dočasném mostu jezdili pouze dvacítkou a na dodržování limitu dohlížely radary. „Provizorium bylo velmi hlučné, dynamický ráz byl velký zejména při nájezdu těžkých vozidel. Nevidím tedy důvod, abychom měřili rychlost i na této konstrukci, která je úplně jiná,“ okomentoval Fiala.

Dělníci na Tomkově náměstí a Rokytově kopou od roku 2021, kdy si převzali staveniště. Veškeré práce na velkém městském okruhu, a tedy i na Tomkově náměstí, podle Fialy stihnou do konce příštího roku. Týká se to i navazující části Vinohradského tunelu, jenž by silničáři chtěli začít budovat ještě letos. „Museli jsme předělat zadávací dokumentaci k průzkumné štole, protože se změnil systém její ražby. V tuto chvíli se čeká na vypsání zakázky,“ uzavřel.

Podílejte se na obsahu Drbny

Napište první písmeno abecedy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tereza Pulgretová

Štítky Brno, doprava, Tomkovo náměstí, VMO, omezení, most, stavba, oprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Tomkově náměstí v Brně pustí silničáři řidiče na nový most a zruší úsekové měření  |  Doprava  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.