Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Restauracím v centru Brna napaří čtyřikrát vyšší poplatek za zahrádky. Platí málo, tvrdí úřad

Provozovatelé restauračních zahrádek v historickém jádru moravské metropole si od příštího roku sáhnou hlouběji do kapsy. Městská část Brno-střed chce, aby restauratéři platili čtyřikrát vyšší poplatek než doposud. Úřad změnu zdůvodňuje tím, že aktuální ceník je neadekvátně nízký.

Majitelé provozoven, kterých eviduje Brno-střed okolo čtyř stovek, platí nyní denně maximálně šest korun za metr čtvereční. Očekává se ale, že ceník bude po konci letošního roku přísnější – za metr čtvereční zabrané plochy si naúčtuje úřad dvacet korun. 

Zvedání cen se většině provozovatelů nelíbí, jelikož jim znovu stoupnou náklady na provoz, jež se zpravidla projevují v cenách služeb. Mnozí proto uvažují, že zahrádky otevřou pouze v létě, a ne i ve zbylých částech roku, jak jim umožňují regule. 

Městská část Brno-střed krok brání. Tvrdí, že provozovatelům podnikání v posledních letech výrazně usnadnila. Například tím, že v letech 2020 a 2021 poplatek za zahrádky odpustila. Předtím sazbu neměnila i proto, že nařídila hospodám, aby uskutečnily úpravy venkovních prostor. Ty vedly ke sjednocení staveb. Nyní úřad naznal, že nastala ideální doba k tomu, aby se ceny po pěti letech znovu pohnuly. 

„Před schválením požadavku na zvýšení cen si radnice nechala udělat rozsáhlou rešerši cen za zahrádky v Brně i obecně Česku, která potvrdila, že stávající cena je oproti ostatním neadekvátně nízká. Například v brněnských Kníničkách je sazba za umístění zahrádky ve výši padesát korun za metr čtvereční na den, v Řečkovicích dvacet korun a v Žebětíně či Jundrově deset korun. Jedná se tedy o dorovnání cenové hladiny na běžnou úroveň s ostatními,“ sdělila Drbně mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Návrh nyní zamíří do zastupitelstva Brna. Pokud městští zastupitelé zvednou ruku pro nápad, začnou nová pravidla platit od příštího roku. „Peníze, které za restaurační zahrádky městská část získá, bude investovat zpět do veřejného prostoru, do jeho úklidu a zajištění pořádku,“ nastínila Dobešová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Zahrádky, Provoz, Centrum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

v centru jsou zahrádky "na každém rohu." popravdě se téměř nedá přes město projít aniž by člověk neobcházel množství zahrádek! :-((( nevím, jak třeba nevidomí, ale je to opruz i pro ostatní. vyšší poplatky možná zredukují počet zahrádek (a snad zvýší i kvalitu služeb).

Úterý, 15. srpna 2023, 09:41Odpovědět

Restauracím v centru Brna napaří čtyřikrát vyšší poplatek za zahrádky. Platí málo, tvrdí úřad  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.