Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Továrna na jižní Moravě odkryla tajemný hrob dítěte i kostru se šipkou v hrudi

Hromadný pravěký hrob překvapil archeology ve vyškovské průmyslové zóně. Při záchranném výzkumu na stavbě nové tovární haly objevili jámu s pozůstatky dvou dospělých a malého dítěte. Jedna z koster vykazovala známky násilné smrti, do srdeční oblastí měla zabodnutou kamennou šipku, z levého jí stehna zase trčelo kostěné šídlo.

Mimořádný nález čekal na jihomoravské výzkumníky na staveništi nové fabriky ve Vyškově. Vyhloubená díra v průmyslové lokalitě Nouzka skrývala keramické misky nebo měděnou sponu z období eneolitu a mladší doby železné. Celému objevu dominovaly tři kostry skrčené v poloze na pravém boku a s hlavou natočenou k západu.

„V hrobové jámě obdélníkového tvaru s náznakem kamenného obložení byli pohřbení dva dospělí jedinci a jedno dítě ve věku zhruba dva až čtyři roky,“ uvedla za Ústav archeologické památkové péče Brno Blanka Mikulková. Výbavu hrobky tvořilo deset nádob, spona, měděný kroužek a spirálka.

Nejzajímavější na pravěkých artefaktech však byla kamenná šipka, kterou měl prostřední skelet zapíchnutou v okolí srdce. Do horní části levé nohy bylo vbodnuté šídlo z kosti, které ale v tomto případě posloužilo spíš jako malá dýka.

„Pohřeb tří jedinců, z nichž jeden vykazuje jasné známky násilného úmrtí, je opravdu mimořádný. Celý nález je datován do počátků únětické kultury, přibližně okolo roku dva tisíce let před Kristem,“ dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ústav archeologické památkové péče

Štítky Vyškov, archeologové, nález, historie, kostra, nádoby, výzkum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Továrna na jižní Moravě odkryla tajemný hrob dítěte i kostru se šipkou v hrudi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.