Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kempařům na jižní Moravě se daří. Lidé ale šetří, všimli si

Prozovatelé kempů na jižní Moravě jsou s letní sezonou spokojeni. O víkendech jsou zcela plné a dost lidí jezdí i ve všední dny. Na zámcích je návštěvnost podobná jako loni, někde očekávají i více turistů. Na některých místech se přesto projevuje zdražování a lidé šetří.

Kapacita kempu Vranovská pláž na Znojemsku je ve všední dny naplněná z více než poloviny. „V porovnání s minulými roky je to lepší průměr," řekl za kemp Pavel Svoboda. Plně obsazený bývá kemp o víkendech. Lidé jezdí spíše na kratší pobyty, na Vranově také pozorují, že lidé šetří. „Je to vidět v restauraci. Vícečlenné rodiny přemýšlejí, co si koupí a co už si nekoupí. Lidé si často vozí svůj gril," doplnil.

Marek Mucha z Campu Bítov na Znojemsku hodnotí sezonu jako dobrou. „Slabší byl tadičně druhý červencový týden. Plně obsazení nejsme, ale víkendy jsou samozřejmě plné," sdělil. Lidé se ubytovávají ve stanech, přijíždí také v karavanech. „Dříve jezdily pod stan tři čtvrtiny lidí a zbytek v karavanech. Teď v nich přijíždí asi třetina lidí, protože si karavan koupili během covidu," dodal. Náklady na provoz kempu vzrostly, služby ale provozovatel nezdražil, aby nepřišel o zákazníky. Mucha doufá, že příští sezona už bude ekonomicky snazší. 

O deset korun zdražilo vstupné na zámku v Lysicích na Blanensku. Podle kastelánky Martiny Rudolfové však lidé i přes zdražení chtějí vidět všechno. Zámek nabízí dva prohlídkové okruhy. Návštěvníků zde ale ubylo. „Celkový pokles přikládám uzavřené zámecké zahradě a také vysokým teplotám do poloviny července. Více než v minulých letech zámek navštěvují senioři s vnoučaty," řekla.

Tropické teploty způsobily úbytek návštěvníků i na zámku v Lednici na Břeclavsku. „Do konce června jsme pozorovali nárůst návštěvníků. Pak bylo horko, tak jejich počet klesal. Na konci července jsme už však zase praskali ve švech. Je to podobné jako loni, možná to bude i o trochu lepší," řekla kastelánka Ivana Holásková. Lidé chtějí nejčastěji vidět reprezentační prostory zámku nebo Minaret v zámecké zahradě.

Počasí ovlivnilo i návštěvnost brněnské zoologické zahrady. „Za první půl rok pozorujeme pokles o necelých osm procent. Bylo chladné jaro a lidé více šetří," řekl mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč. Za červenec přišlo do zoo téměř 40 tisíc lidí.

Vysoký zájem bývá v létě o návštěvu jeskyní, kam se lidé chodí zchladit. Například Punkevní jeskyně v Moravském krasu jsou každý den vyprodané, o něco vyšší návštěvnost než loni pozorují v jeskyni Balcarka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky turistika, památky, rekreace, jižní Morava, kultura, kemp, léto, prázdniny, zámky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kempařům na jižní Moravě se daří. Lidé ale šetří, všimli si  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.