Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V prodejnách na jižní Moravě chybí mléko a rohlíky. Provozovatel obchodů je v insolvenci

S problémy s dodávkami potravin do prodejen Enapo se potýkají některé menší obce na jižní Moravě. Například v Březině u Křtin na Blanensku stále chybí mléčné výrobky. Problém nastal poté, co na sebe společnost Rosa Market, která prodejny po celém Česku provozuje, podala insolvenční návrh.

Společnost Rosa Market, která provozuje síť prodejen se smíšeným zbožím Enapo, připustila, že obchody mají problémy s dodávkami potravin. „Stále máme potíže se zásobováním mléčnými výrobky," uvedlo vedení Rosa Market. Dodávky jiných potravin se podle společnosti daří obnovovat. 

Mléčné výrobky ale stále chybí například v prodejně v Březině na Brněnsku. Již dříve starosta obce Martin Habáň (Společně pro Březinu) řekl, že se snaží se společností komunikovat a že dodávky se pomalu zlepšují. „Podařilo se nám znovu zajistit dodávky pečiva, ovoce, zeleniny, masných výrobků nebo vybraných lahůdek a cukrovinek," uvedla Rosa Market.

Starosta uvedl, že se také snaží hledat jiného prodejce, který by provoz obchodu převzal. „Přihlásíme i naši pohledávku, provozovatel nám dluží asi osm tisíc za vodné a stočné," dodal Habáň. Z insolvenčního rejstříku vyplývá, že k pohledávkám se přihlásilo od konce června několik desítek věřitelů.

V Omicích na Brněnsku je Enapo jedinou prodejnou potravin. I tam občas chybí pečivo, někdy zelenina. Pobočku v obci s asi osmi stovkami obyvatel však podle starosty Petra Kadely (Pro Omice) již společnost Rosa Market provozovat nechce, proto se změní nájemce. „Budova, kde máme obchod, je obecní. Chceme ji zrekonstruovat a nabídnout k pronájmu," řekl Kadela.

Naopak klidná situace je zatím například v Sudoměřicích na Hodonínsku. „Základní potraviny lze nakoupit. Ale od prodavaček vím, že musí vše platit v hotovosti, fakturu na zboží jim nikdo nevystaví," řekl starosta Sudoměřic František Mikéska (KDU-ČSL). Ve Velkých Pavlovicích na Břeclavsku zase nemusí lidé spoléhat pouze na prodejnu Enapo, ve městě jsou totiž další prodejny, kde si mohou nakoupit.

Úpadek společnost Rosa Market z Kroměříže vyhlásil Krajský soud v Brně na konci června poté, co na sebe společnost sama podala insolvenční návrh. Kvůli vzniklé platební neschopnosti požadovala firma v návrhu povolení k reorganizaci. Pohledávky se blíží půl miliardě korun. Společnost provozuje v republice přes stovku prodejen a zaměstnává v nich asi tisícovku lidí.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Enapo, potraviny, výpadek, Rosa Market

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prodejnách na jižní Moravě chybí mléko a rohlíky. Provozovatel obchodů je v insolvenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.