Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Před radnicí v Brně slavnostně odhalí zelené kužely. Parádu budou dělat padesát let

S velkou zvědavostí chodí lidé kolem brněnské radnice, kde se na tamějším Dominikánském náměstí nachází modrá plachta. Za igelitem se ukrývá umělecké dílo, mlžící zelené kužely. Pracovníci dokončili instalaci a finišují s posledními úpravami, aby se Brňané za několik dní mohli osvěžit.

Tři umělecké předměty vyrobené z bronzu dorazily před budovu Nové radnice koncem června. Pracovníci následně dílo umisťovali do prostoru, aby správně drželo a také fungovalo. Nyní už mají většinu prací hotových, a tak se blíží slavnostní odhalení. „Odhalení a zároveň zprovoznění vodního prvku je naplánováno na 7. srpna,“ sdělila Drbně Anna Dudková z tiskového střediska brněnského magistrátu.

Vítězný návrh podle nápadu umělců Tomáše Pavlackého a Michaela Gabriela odklepla brněnská radnice před dvěma lety. Umělecký prvek následně vznikal v dílně v Mníšku u Liberce. „Inspirovalo nás už jen zadání architektonické soutěže, které bylo na vodní prvek. Vodním prvkem je vlastně potrubí, které bude vybíhat z plochy náměstí. Odkazuje to také na svedené řeky a říčky pod Brnem,“ popsal jeden z autorů děl, Tomáš Pavlacký při příjezdu vodního prvku.

Kužely, jež jsou části veřejnosti včetně opozičních zastupitelů terčem kritiky, zůstanou ve veřejném prostoru minimálně padesát let. Stanou se tak nedílnou součástí vánočních trhů nebo slavnostních akcí konaných před úřadem. Současně se s umístěním mlžítek vyřešila dlouho diskutovaná otázka, čím se plocha na Dominikánském náměstí zaplní. V minulosti se uvažovalo, že na místo se přesune Merkurova kašna, postaví nové vodní prvky nebo tam zamíří socha Josefa II., kterého pro změnu odmítli Brňané ve veřejném hlasování. 

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Radnice, Magistrát, Umění, Kužely, Osvěžení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

to: Romana Forchova
a něco k článku či k diskusi, nemáte?! NEMÁTE, jak jinak, nezklamala jste. ale od ostatních čekáte argumenty... :-D

Neděle, 30. července 2023, 11:29Odpovědět

Romana Forchova

To "Baron Kocharovski" Pane, vy nejste baron, jste obyčejný hulvát. Jste vším zhnusený, nerespektujete názor druhých, s takovými lidmi se bavit vůbec nehodlám...

Sobota, 29. července 2023, 12:59Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Romana Forchova
kritici se ozývají i s argumenty! ale proč je dokola opakovat?! stačí, že zoufalci z redakce neustále "recyklují" jedno téma stále znovu a znovu! :-((( a zásadní argument zní: využijte internet a najděte si CENU toho IDI*OT*SKÉHO paskvilu! a podívejte se kolem sebe, jaký SVINČÍK v brně je... jako kritik HNUSNÝCH plastik po brně zmiňuji, že peníze za tyto BLBÉ nápady by se (asi nejen) v brně, daly utratit lépe! osobně bych ocenil ČISTÉ ULICE mnohem víc než blbé MENSTRUAČNÍ KALÍŠKY (na dominikánském náměstí); LYSOHLÁVKY VE VĚTRU či TRIFIDY (na mendláku); EXEKUTORA ZABAVUJICÍHO PRAČKU (před justičním palácem, na moravském náměstí); HNUSNÉHO JOŠTA NA ŽIRAFĚ (na moravském náměstí), který byl navíc původně určen pro město jihlava, ale radní rónu s jeho absurdní sochou odmítli; nemluvě o ČERNÉM CHUJI (na náměstí svobody), na kterém (ani autor sám!!! - zaznělo v reportáži přímo s ním), nepozná, kolik je hodin! :-((( a vy asi ani NETUŠÍTE, kolik MILIONŮ tyto PASKVILY stojí! kolik milionů stojí např. každoroční údržba, aby ten CHUJ na náměstí svobody vůbec "šel," přestože na hodiny tam asi ani nikdo nekouká! až si tedy paní romano, vytáhnete hlavu ze zadku, možná pochopíte, že není CO chválit; BOHUŽEL!

Sobota, 29. července 2023, 11:51Odpovědět

Jiří Černý

Koukám, že Brno po "šulínovi" bude mít i "vagíny".

Pátek, 28. července 2023, 12:58Odpovědět

Romana Forchova

Proč ne? Počkejme si na finální podobu bez té modré plachty a zprovozněným mlžením. Kužely by snad nikoho urážet neměly, ale je jisté, že kritici se hned ozvou, i když asi většinou bez argumentů...

Pátek, 28. července 2023, 11:17Odpovědět

Baron Kocharovski

doufám, že ten HNUS tam nebude ani 5 měsíců (a skončí ve sběru)), KAM PATŘÍ!

Pátek, 28. července 2023, 09:59Odpovědět

Pavel Caba

koukám brno chce být lepší než praha a jestli jsou z bronzu jak dlouho tam asi vydrží

Čtvrtek, 27. července 2023, 19:30Odpovědět

Před radnicí v Brně slavnostně odhalí zelené kužely. Parádu budou dělat padesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.