Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lávku v Brně pojmenovali po první držitelce Nobelovky. Odkazuje na mír a pohodu

Lávku s novým jménem nad velkým městským okruhem si užívají pěší a cyklisté v brněnských Žabovřeskách. Lokalita, která se podle vedení městské části stala oázou pohody, se nyní pyšní symbolickým názvem. Na popud války na Ukrajině zastupitelé most pojmenovali po první nositelce Nobelovy ceny za mír Bertě von Suttner.

Kolaři a pěší, kteří překonávají frekventovanou Žabovřeskou ulici, si zvykají na nové jméno tamní lávky. Dostala ho po pacifistce a humanistce Bertě von Suttner. Vedení městské části Brno-Žabovřesky tak chtělo obyvatelům připomenout, aby si hodnot, jako je mír a bezpečí, vážili, a to zvlášť v době konfliktu na Ukrajině.

„Myšlenka pojmenovat lávku spojující Žabovřesky z ulice Bráfova s územím Žabovřeských luk vznikla více jak před rokem, neboť právě toto místo se zklidněním dopravy a svojí zdařilou revitalizací stává prostorem pohody, míru a relaxace nejen pro naše obyvatele, ale všechny Brňany,“ okomentoval rozhodnutí starosta Filip Leder (KDU-ČSL).

První oceněná žena

Berta von Suttner se v roce 1905 stala první ženskou laureátkou Nobelovy ceny za mír. Narodila se v roce 1843 v Praze hraběti Františkovi Josefu Kinskému a Sofii Vilemíně hraběnce Kinské-Körnerové. Část života poté strávila ve Vídni, bydlela ale také v Brně v dnešní Masarykově ulici.

Už od dětství se jí dostávalo kvalitního vzdělání, zajímala se o hudbu, zpěv, umění a humanitní vědy. Kromě rodné němčiny mluvila česky, italsky, francouzsky a anglicky. Později se věnovala především protiválečným aktivitám, propagovala mírové organizace a obhajovala práva žen a národnostních menšin. Jako významná pacifistka a spisovatelka se zapsala zejména svým románem s názvem Odzbrojte!

„Všichni známe Jiřího Seiferta či Jaroslava Heyrovského, ale někdy, snad nespravedlností osudu, nejsou tak známá jména lidí, jejichž myšlenky jsou platné skrze generace,“ doplnil. Slavnou českou rodačku na místě připomene také pamětní cedule. Název mostu, jenž vznikl jako součást velkého městského okruhu, nejdříve schválilo zastupitelstvo Žabovřesk, poté ho odsouhlasila Pracovní skupina pro názvosloví města Brna a nakonec i brněnští radní a zastupitelé.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MČ Brno Žabovřesky

Štítky Brno, lávka, doprava, Nobelova cena, osobnosti

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávku v Brně pojmenovali po první držitelce Nobelovky. Odkazuje na mír a pohodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.