Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vodní záchranáři u Nových Mlýnů postavili novou základnu, aby byli rychlejší

Větší bezpečí u nádrže Nové Mlýny slibují jihomoravští vodní záchranáři. V Pasohlávkách postavili základnu, která umožní rychlejší zásahy a poskytne lepší podmínky pro záchranu lidských životů. Zařízení umožní také pohotovější výjezdy k lidem, kteří se poraní na břehu a zdravotníkům zajistí kvalitní odpočinek.

Nový prostor pro zdravotníky vznikl v Pasohlávkách u horní Novomlýnské nádrže. Zbrusu nová stavba, která nahradila původní provizorní základnu, nabídne lepší podmínky pro záchranu lidských životů.

„Kromě lepšího prostředí pro naše záchranáře bude především rychlejší reakční čas. Předtím k zásahu jezdili vozidlem k ukotvené lodi, vzdálené asi pět set metrů od stávajících prostor," řekl předseda brněnské pobočky Vodní záchranné služby ČČK Daniel Bartošek. Molo se nyní nachází pouhých patnáct metrů od základny, doba se tedy zkrátí v řádech minut. Pohotovější budou díky nové poloze i výjezdy ke zraněným návštěvníkům na souši.

„V neposlední řadě je potřeba vyzdvihnout umístění v klidové zóně, kde mezi poskytováním služeb budou mít zdravotníci i chvilku zaslouženého klidu na jídlo a spánek,“ dodal.

Ruku v ruce s vodoshospodáři

Při stavbě zdravotníci spojili síly s vodohospodáři z Povodí Moravy, kteří jim nabídli pozemek a pomohli s administrací. „Nové Mlýny představují jednu z nejnavštěvovanějších destinací v Jihomoravském kraji. Přestože si přeji, aby zásahů vodní záchranné služby bylo potřeba co nejméně, události z posledního týdne dokládají, že vodní záchranáři jsou nutností,“ sdělil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Ve spolupráci chtějí pokračovat i nadále. Vypomůžou si například půjčováním techniky a společným udržováním lokality pod i nad hladinou. Vodohospodáři se v minulosti u zdravotníků inspirovali třeba při odstřelování starých kmenů stromů ze dna nádrže, které komplikovaly lodní dopravu. Novou základnu, na kterou dal dotaci Jihomoravský kraj a ministerstvo vnitra, otevřou na konci července.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Český červený kříž, zdravotnická záchranná služba, Povodí Moravy, Jihomoravský kraj, zdraví, vodní nádrž, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodní záchranáři u Nových Mlýnů postavili novou základnu, aby byli rychlejší  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.