Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kunderova urna zůstane v Paříži. Do Brna poputuje po smrti jeho manželky

Milan Kundera, který minulé úterý ve věku 94 let zemřel v Paříži, měl včera ve francouzské metropoli kremaci. Literátova manželka Věra Kunderová to řekla českému velvyslanci Michalu Fleischmannovi, který se s ní setkal. Fleischmann informoval, že urnu s popelem si Kunderová chce ponechat v pařížském bytě až do své smrti. Teprve poté ji převezme spisovatelovo rodné město Brno, kde si přál být pohřben.

Vdova podle velvyslance řekla, že její manžel byl zpopelněn ráno na hřbitově v Arcueil na jihu Paříže. Obřadu byli přítomni jen ona a ředitel prestižního francouzského nakladatelství Antoine Gallimard. To s Kunderou po jeho emigraci do Francie úzce spolupracovalo. Při obřadu zazněla nahrávka sonáty od českého skladatele Leoše Janáčka v podání romanopiscova otce Ludvíka Kundery. V souladu s literátovou závětí se už žádné další obřady konat nebudou.

Manželka světově uznávaného spisovatele také uvedla, že hodlá zůstat v Paříži. „Musím být tam, kde je on. Jeho duše je v tomto bytě," prohlásila. Podle svých slov „nechce další emigraci“, kterou by pro ni návrat do Česka představoval.

Pochovejme Kunderu v Brně, přeje si město i spisovatelova vdova

Nedávno zesnulý spisovatel Milan Kundera si přál mít místo posledního odpočinku v Brně. Literární velikán, který ve středu zemřel ve čtyřiadevadesáti letech v Paříži, by se tak symbolicky vrátil do rodného města. Radnice potvrdila, že je s...

Kunderovi do Francie odjeli v roce 1975, načež tehdejší československý komunistický režim spisovateli odebral občanství. Od roku 1981 byl Kundera občanem Francie. České občanství dostal zpět až v roce 2019. Velvyslanec ve Francii Petr Drulák tehdy sdělil, že Věře Kunderové české občanství zůstalo i po emigraci, ačkoli se ho původně chtěla vzdát.

Kundera byl podle literárních vědců jedním z mála autorů českého původu, kterým se podařilo plně proniknout do světové literatury. Jeho jméno opakovaně figurovalo mezi favority na zisk Nobelovy ceny za literaturu.

Milane, děkujeme. V Brně lidé vzpomínají na rodáka Kunderu

Město, na které Milan Kundera myslel celý život se steskem. Tak popsala spisovatelův hořkosladký vztah k Brnu jeho manželka Věra. Smutek nyní prožívá i jihomoravská metropole, ve které se po zprávě o romanopiscově úmrtí schází milovníci jeho...

Fleischmann dodal, že do kondolenční knihy se na české ambasádě v Paříži od Kunderova úmrtí podepsalo kolem 55 lidí, většinou diplomaté včetně francouzské ministryně zahraničí Catherine Colonnaové.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Činoherní klub

Štítky Brno, Kundera, smrt, spisovatel, Francie, paříž, literatura, pohřeb

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kunderova urna zůstane v Paříži. Do Brna poputuje po smrti jeho manželky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.