Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Aktivisté z Brna pomáhájí ukrajinským lékařům. Na střechu nemocnice jim dali soláry

Pomocnou ruku zdravotníkům na Ukrajině podali brněnští aktivisté. Do severozápadního města Žytomyr poslali dar v podobě solární elektrárny, která pokryje zhruba čtvrtinu roční spotřeby tamní nemocnice. Fotovoltaické panely spolehlivě poslouží i při výpadcích dodávek způsobených ruskou invazí.

Soláry z Česka nově fungují na střeše nemocnice v ukrajinském Žytomyru. Zdravotnickému zařízení je darovala tuzemská firma ve spolupráci s brněnskou neziskovkou, jež zemi podporuje v nezávislosti na zdrojích energie z Ruska.

„Solární elektrárny v ukrajinských nemocnicích představují klíčovou podporu pro ty nejohroženější zraněné a nemocné, kteří jsou závislí na péči lékařů. Fotovoltaika je navíc spolehlivým zdrojem při výpadcích zásobování, které se mohou v důsledku ruské agrese kdykoliv znovu objevit,“ vysvětlil za organizaci Nesehnutí Martin Hyťha.

Soláry od brněnské firmy

S projektem čisté energie původně přišla ukrajinská organizace Ecoclub Rivne, která díky soukromým dárcům získala fotovoltaiku pro lékaře ve Zvjahelu a v Sumách. V tuzemsku se nápadu chytila právě neziskovka z Brna a spustila kampaň s názvem Slunce pro Ukrajinu.

„Nápad nás okamžitě zaujal, protože se v něm perfektně potkaly naše možnosti s tamními potřebami. Samotnou instalaci jsme koordinovali na vzdálenost tisíc kilometrů online. Byl to nestandardní postup, ale osvědčil se,“ okomentoval situaci Michal Hrabí, jenž řídí firmu SolSol, která žytomyrským doktorům a pacientům pomohla fotovoltaickým darem. 

Pomocníci s prací nekončí

Právě Žytomyr byl prvním ukrajinským městem, které se ještě před začátkem války rozhodlo do roku 2050 kompletně zbavit fosilních zdrojů energie. Nově pořízená technologie má výkon 48 kilowattů a nemocnici poskytne až 26 procent roční spotřeby energie. Provoz elektrárny sledují odborníci online přímo z kanceláří v Brně.

Udržitelných zdrojů čisté energie by mělo postupem času v zemi zmítané válkou přibývat. Dalším cílem jihomoravských aktivistů je vybrat peníze na panely pro nemocnici v Ovruči, kde žije asi patnáct tisíc lidí. „Je to zároveň ukázka moderních řešení, které ilustrují, jak by měla vypadat poválečná obnova Ukrajiny,“ dodal Hyťha.

Podílejte se na obsahu Drbny

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nezávisle Sociálně Ekologické Hnutí

Štítky Brno, neziskovka, Ukrajina, elektrárna, válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktivisté z Brna pomáhájí ukrajinským lékařům. Na střechu nemocnice jim dali soláry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.