Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Při odjezdu na dovolenou si doma zamkněte, radí výletníkům jihomoravští policisté

O prázdninách nemají pré jenom výletníci, ale také zloději. Lidé, kteří odjíždí na dovolenou, totiž často zapomínají na nejzákladnější bezpečnostní opatření, jako je zamykání dveří. Jihomoravští policisté proto dovolenkářům radí, jak se vloupání vyhnout.

Mnoho lidí se těší na dovolenou strávenou mimo domov celý rok. Zážitek jim pak po příjezdu dokáže zkazit zjištění, že jejich dům či byt někdo vykradl. Podle policie tak mají pro oběti podobné činy často větší emocionální dopad než majetkovou újmu. Pro každého, kdo se chystá odcestovat, proto připravili návod, jak riziko zmenšit.

Účinným ochranným krokem bývá domluva se sousedy, kteří cestovatelům na domov dohlédnou, pravidelně vyberou schránku či zalijí květiny. Dalším pravidlem, které výletníci s oblibou porušují, je nechlubení se cestováním na sociálních sítích. Pokud člověk sděluje okolí, že není doma, přitahuje k prázdnému obydlí potenciální pozornost lupičů.

Nejdůležitější jsou pak opatření, která nic nestojí. Lidé by proto neměli zapomínat uzamknout všechny vstupy, zavírat okna a klíče nenechávat volně dostupné. „Mnoho cestovatelů takto zlodějům i v dnešní době stále ještě svou nedbalostí napomáhá,“ upozornila mluvčí jihomoravské policie Lenka Petrželková.

Dovnitř nevcházejte

Policisté na jižní Moravě se začátkem prázdnin vyráží na vybraná místa, kde oslovují obyvatele a upozorňují na rizika spojená s touto problematikou. „Konala se také preventivní akce jako součást osvětové činnosti Evropský den proti vloupání na Blanensku. Pokračovat bude i na Znojemsku a Břeclavsku,“ dodala.

Smolaři, kteří po návratu i přesto přijdou na to, že se k nim v době jejich nepřítomnosti někdo nezvaně podíval, by nikdy neměli sami vstupovat dovnitř. „Pachatel může být ještě na místě, nebo by poškození mohli znehodnotit případné stopy,“ varuje a dodává, ať oběti rovnou volají na linku 158.

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Jihomoravský kraj, policisté, prázdniny, zloděj, vloupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

"Při odjezdu na dovolenou si doma zamkněte..."
no, TVL! asi každý, kdo odjíždí - nechá doma dveře rovnou dokořán, že?! rád bych věděl, CO tito policisté HULÍ ZA MATROŠ, DE*GE*NI! :-DDD

Pondělí, 10. července 2023, 12:48Odpovědět

Při odjezdu na dovolenou si doma zamkněte, radí výletníkům jihomoravští policisté  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.