Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Uprchlíci z Ukrajiny budou po konci bezplatného ubytování v nejistotě, hlásí ombudsman

Konec bezplatného ubytování a nižší humanitární dávky negativně zasáhnou velké množství lidí, kteří do Česka přišli kvůli válce na Ukrajině. Podle ombudsmana Stanislava Křečka nebudou mít mnozí po plánovaných změnách dostatek peněz ani na základní potřeby.

Pravidla pro ubytování uprchlíků změní od začátku prázdnin zákon Lex Ukrajina. Dospělým držitelům dočasné ochrany se sníží humanitární dávka ze 4 860 korun na 3 130. Součástí dávky bude nově finanční podpora na bydlení. Lidé budou dostávat měsíčně buď 3 000 korun na osobu, pokud budou bydlet v bytě v evidenci Ministerstva práce a sociálních věcí, nebo 2 400 korun, pokud budou bydlet jinde.

Na státem hrazené ubytování budou mít uprchlíci od července nárok pouze prvních 150 dnů od udělení dočasné ochrany. Podle Křečka si většina osob z Ukrajiny nebude moci bydlení dovolit. „Obávám se, že nadcházející opatření budou mít neblahé důsledky pro desetitisíce lidí, kteří jsou už tak ve velmi vážné sociální situaci. Mnozí příchozí, přestože se snaží, si nejsou schopni vydělat dost na zaplacení základních potřeb,“ sdělil ve svých připomínkách Křeček.

Ombudsman tvrdí, že i za současné ekonomické situace by měl stát pomáhat nejzranitelnějším členům společnosti. „Podle ombudsmana mohlo problémům předejít včasné vpuštění držitelů dočasné ochrany do českého dávkového systému tak, jako to stát po roce pobytu umožňuje ostatním cizincům s jinými pobytovými oprávněními," sdělila mluvčí Kanceláře veřejného ochránce práv Markéta Bočková.

Takové řešení se však nepozdává ministrovi práce a sociálních věcí Mariánu Jurečkovi (KDU-ČSL). A to kvůli přetíženým úřadům práce i dopadům na státní rozpočet.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky ombudsman, veřejný ochránce práv, ukrajina, válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uprchlíci z Ukrajiny budou po konci bezplatného ubytování v nejistotě, hlásí ombudsman  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.