Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vědci z Brna řeší stres rostlin ze sucha. Pomůže umělé hnojivo, věří

Umělá hnojiva, která rostlinám pomohou překonat stres vyvolaný suchem, vyvíjejí vědci z Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU). Granulované směsi vyrábějí z přírodního bramborového škrobu. Cílem je zvýšit využitelnost živin dodávaných hnojivy, která je závislá na mnoha faktorech.

Umělá hnojiva budou podle vědců šetrná k životnímu prostředí a lehce rozložitelná. „K zadržování vody v půdě se dnes v zemědělství běžně používají syntetické superabsorpční polymery schopné opakovaně vázat a uvolňovat až pětisetnásobek své hmotnosti. Problematické jsou ale z hlediska biodegradability, dlouho zůstávají v půdě,“ vysvětlil za MENDELU vedoucí výzkumu Petr Škarpa.

Základem granulovaných hnojiv bude bramborový škrob doplněný speciální látky, které umožňují řízené uvolňování potřebných živin. Přípravek pomůže rostlinám zadržet dostupnou vodu a snížit stres ze sucha. Směs vyvíjejí brněnští vědci ve spolupráci s firmou Escube, která se problematikou zabývá. 

V laboratořích Vysokého učení technického v Brně v současnosti vznikají testovací granule, které vědci vyzkoušejí přímo na poli. „Kolegové vybrané živiny zakomponují do granulí tvořených hydroabsorbentem pro zadržení vody. Tyto granule budou schopné vodu absorbovat a zároveň ji řízeně uvolňovat spolu s živinami do půdního prostředí,“ popsal Škarpa.

Nejprve otestují vědci hnojiva přizpůsobená specifickým potřebám pšenice a máku. Do budoucna plánují množství druhů hnojiv rozšířit, a to díky přidávání dalších biologicky aktivních látek. Směsi se do půdy aplikují před setím, při setí a během vegetace.

V plánu mají odborníci také řešení, při kterém by se hnojivem obalilo už samotné osivo. Vedle osiva máku by se podle Škarpy mohlo dát obalit také osivo řepky, pšenice nebo kukuřice. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MENDELU

Štítky mendelova univerzita, zemědělství, rostliny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Brna řeší stres rostlin ze sucha. Pomůže umělé hnojivo, věří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.