Počasí dnes22 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Romové v Brně odpískali demonstraci. Obavy z nepokojů ale trvají

Sobotní shromáždění, které svolali Romové v Brně v reakci na zavraždění třiadvacetiletého mladíka mužem pocházejícím údajně z Ukrajiny, se neuskuteční. Organizátorka demonstraci odpískala kvůli strachu z násilí. Skupina lidí z romské komunity se totiž ve mstě vrhla na několik Ukrajinců.

Akci před Janáčkovým divadlem naplánovala Žaneta Plachetková poté, co Brnem otřásla smrt mladého Roma. Muž zemřel po útoku nožem. Tragédie se odehrála minulou sobotu u Brněnské přehrady, kam se lidé scházeli, aby pozorovali velkolepý ohňostroj. Rvačka se strhla mezi zástupci romské a ukrajinské komunity. 

Konflikt, který vyšetřují policisté, měl začít už při jízdě šalinou a eskaloval na zastávce. „Došlo k potyčce mezi několika osobami, při které jeden muž nožem napadl a zranil dvě osoby. Ty musely být s bodnořeznými poraněními převezeny do nemocnice. Jeden napadený později v nemocnici zemřel," informoval policejní mluvčí Petr Vala s tím, že je cizinec podezřelý z vraždy.

Chystaná demonstrace se zvrtla

Smrt mladíka, kterou měl zavinit muž z Ukrajiny, spustila vlnu emocí. Lidé na sociálních sítích se začali bouřit a Plachetková dala dohromady plán na poklidnou demonstraci za bezpečnost, k níž dostala povolení od městské části Brno-střed. Nyní však od organizovaného setkání couvá. V Brně totiž konflikt nabobtnal natolik, že se někteří Romové rozhodli vzít spravedlnost do vlastních rukou. V pondělí drsně atakovali Ukrajince v centru města.

VIDEO: Skupina Romů se vrhla v centru Brna na Ukrajince. Házeli po nich stoly a židle

Drsný a podlý atak předvedla v centru Brna skupina zhruba dvaceti Romů, kteří v pondělí večer napadli dva Ukrajince. Cizinci seděli zrovna na restaurační zahrádce. Když parta rozvášněných mladíků uslyšela, že se dvojice baví východoevropským...

Na cizince, kteří seděli na restaurační zahrádce, začala skupinka Romů házet židle. Právě kvůli nenávistnému chování se lidé demonstrace nedočkají. „Chtěla jsem šířit, že vražda nebyla kolektivní vina, a aby byl případ spravedlivě vyšetřen. Akorát se toho chytili ti nesprávní lidé, kteří celou akci převrátili," vysvětlila Plachetková zrušení události s tím, že se neztotožňuje s násilím v brněnských ulicích.

Podle vyádření organizátorky mělo setkání před Janáčkovým divadlem upozornit na bezpečnost v České republice, a to bez šíření nenávisti. „Počkejme na vyjádření české policie a nechoďme do ulic a nemlaťme a nepokřikujme na nevinný lidi,“ apelovala Plachetková.

Setkání bez povolení?

Že se na piazzettě před divadlem nikdo neukáže, však jisté není. Akce si na sociálních sítích získala tisíce příznivců, z nichž mnozí vyjadřovali své radikální protiukrajinské názory a výhružky smrtí. „Situaci momentálně řešíme. Někteří lidé pravděpodobně i přes zrušení akce přijdou a bez organizátora budou nekoordinovaní. Situaci tedy monitorují policisté, s nimiž se domluvíme na dalším postupu,“ řekl Drbně tajemník městské části Brno-střed Petr Štika.


Vyjádření Žanety Plachetkové

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šťastný

Štítky romové, demonstrace, ukrajina, vražda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Romové v Brně odpískali demonstraci. Obavy z nepokojů ale trvají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.