Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dodavatel Vodňanského kuřete dostal trest. V chovu měl několik dní staré zdechliny

Kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám ve velkochovu kuřat ve Valtrovicích na Znojemsku dostala firma Dan-Moravia Agrar pokutu 60 tisíc korun. Inspektoři Krajské veterinární správy našli v chovu velké množství uhynulých kuřat, zákonným požadavkům také nevyhovovala intenzita osvětlení, řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Podle mluvčího Znojma Pavla Kovaříka řešil přestupek proti zákonu městský úřad ve Znojmě a řízení je pravomocně ukončené. Firma dodává kuřata firmě Vodňanské kuře, což je jeden z největších dodavatelů kuřecího masa a kuřat do českých obchodů a je součástí holdingu Agrofert.

V době kontroly bylo na farmě ve všech šesti halách naskladněno 240 tisíc kuřat. „Jejich aktivita byla v některých halách nižší, část z nich byla apatická a při pomalém průchodu kontrolující osobou hejnem nejevila známky únikového reflexu. Ve všech halách bylo až nápadně velké množství uhynulých zvířat," uvedl Vorlíček. V halách inspektoři také našli kuřata několik dnů po úhynu, některá byla zamotaná v obalových sítích, což omezilo jejich pohyb. „Nedokázala přijímat krmivo ani vodu," doplnil Vorlíček.

Ze zjištěného vyplynulo, že kdyby chovatel řádně sledoval stav zvířat, nemohla by v hale být několik dnů stará uhynulá kuřata ve vysokém stadiu rozkladu. Ta navíc zhoršují zoohygienické podmínky a zvyšují pravděpodobnost přenosu infekcí na živá zvířata. „Záznamy o počtech uhynulých kusů chovatel vedl, nicméně z uvedených skutečností vyplynulo, že tato data jsou smyšlená," uvedl Vorlíček. Kontrola zvířat se přitom musí dělat nejméně jednou denně, a ta, která vykazují známky onemocnění nebo zranění, musí být bezodkladně ošetřena, případně umístěna do izolace. Nesmí být také omezena volnost pohybu zvířat.

Při měření intenzity osvětlení bylo zjištěno, že chovatel svítil kuřatům méně, než stanovuje vyhláška. Kvůli daným pochybením také snížil Státní zemědělský a intervenční fond dotace, které chovatelé dostávají. „Proti protokolu podala společnost námitky, kterým jsme nevyhověli," řekl Vorlíček. Následně veterináři podali podnět k projednání přestupku úřadu ve Znojmě, který udělil pokutu.

Vorlíček také uvedl, že osvětlení už firma upravila, aby vyhovělo požadavkům. Zda už chovatel neporušuje zákon na ochranu proti týrání zvířat, budou veterináři zjišťovat při plánované kontrole.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv redakce

Štítky ČR, chov, správa, drůbež, Znojemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radka Hosová

Nekupuji už x let, když jsem jednu "farmu" za nejmenovanou vesnicí viděla

Neděle, 11. června 2023, 15:50Odpovědět

Marie Glanczová

trapný a nepravdivý článek ... jen aby poškodila Benáčková Agrofert. Proč se veterináři nejedou podívat všude? opravdu ubohé

Neděle, 11. června 2023, 11:41Odpovědět

Dagmar Kramářová

Přestávám kupovat vodňanské kuře. To je prostě hnus, jak se lidi chovají k nevinným tvorům, kteří jim navíc dávají sebe jako potravu.

Sobota, 10. června 2023, 17:47Odpovědět

Dodavatel Vodňanského kuřete dostal trest. V chovu měl několik dní staré zdechliny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.