Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jižní Morava poslala na Ukrajinu polohovatelné postele. Byly na vyřazení

Jižní Morava vyslala na Ukrajinu další zásilku humanitární pomoci. Do přístavního města Cherson vyrazil kamion plný třiceti polohovatelných postelí, které se kraj původně chystal vyřadit. Staré vybavení pomůže válkou zničené nemocnici.

Třicítka postelí, které ocení lidé na Ukrajině, pochází z pěti jihomoravských služeb pro seniory. Jedenáct lůžek věnoval například Domov pro seniory Plaveč na Znojemsku. „V domově došlo ke snížení počtu klientů, a tím se nám uvolnil určitý počet lůžek. Ty jsme tak využili na pomoc Ukrajině. Pro naše seniorské klienty, kteří jsou často dlouhodobě upoutáni na lůžko, už tyto postele nesplňují patřičné standardy, v nemocnici ovšem můžou být velmi užitečné,“ vysvětlil ředitel domova František Vybíral.

Původní myšlenka darování nepotřebného majetku přišla od neziskové organizace Post Bellum, která oslovila vedení kraje. Rychle zorganizovaná pomoc už vyrazila na 1 200 kilometrů dlouhou cestu směrem do východoevropské země.  

„Potřeba funkčních lůžek na Ukrajině trvá konstantně. Právě nemocnici v Chersonu okupační vojska při svém odchodu doslova zdevastovala. Přitom zde stále žije několik desítek tisíc obyvatel,“ řekl předseda správní rady Post Bellum Martin Kroupa.

Jihomoravský kraj od začátku konfliktu průběžně zaslal na Ukrajinu humanitární pomoc v podobě lékařského materiálu a elektrocentrál za celkem deset milionů korun. „Další pomoc, například trvanlivé potraviny nebo finanční dary, ve výši 2,3 milionu následovala ještě v roce 2022. V roce 2023 dodal Jihomoravský kraj například osmdesát kusů elektrocentrál v hodnotě 2,4 milionu do Dněpropetrovské oblasti," řekla mluvčí krajského úřadu Alena Knotková.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Jihomoravského kraje

Štítky jihomoravský kraj, ukrajina, dar, postele

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

pošlete tam všechno, tak jak všechny léky...tady nás vysávají dávkami na úkor našich lidí...ještě jim je to málo

Čtvrtek, 1. června 2023, 09:25Odpovědět

Jižní Morava poslala na Ukrajinu polohovatelné postele. Byly na vyřazení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.