Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Brně podepsali smlouvu o horkovodu. Vyjde na devatenáct miliard

Stavbě horkovodu z Jaderné elektrárny Dukovany se přibližují v Brně. Zástupci městských tepláren a společnosti ČEZ podepsali smlouvu o spolupráci, která realizaci projektu umožní. Setkání se zúčastnila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) i předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Dokument, k jehož podpisu se zástupci stran uchýlili v Brně, stanovuje další kroky na projektu nového horkovodu. Dvaačtyřicet kilometrů dlouhé potrubí, kterým bude proudit teplo z Dukovan, má moravské metropoli přinést energetickou soběstačnost. Horkovod povede přes více než dva tisíce parcel na jižní Moravě a Vysočině.

V Brně se na systém napojí všechny domácnosti, jež nyní fungují přes centrální zásobování teplem. Půjde o zhruba 250 tisíc obyvatel plus velkou infrastrukturu. Zhotovení horkovodu vyjde podle nejnovějších odhadů na devatenáct miliard korun. „Za využití tepla z jaderné elektrárny strategicky snížíme naši spotřebu plynu a dalších paliv. Dosáhneme tím levnějšího zdroje vytápění a zároveň snížíme závislost České republiky na dodávkách plynu z jiných zemí,“ řekl v Brně premiér Petr Fiala.

Brno spřádá plány na horkovod. Povede přes dva tisíce pozemků

Na stavbu dvaačtyřicet kilometrů dlouhého potrubí, jímž bude proudit teplo z Dukovan, se chystají v Brně. Horkovod, který městu přinese energetickou soběstačnost, má stát do deseti let. Plánovaná trasa ale vede přes více než dva tisíce parcel.

Jednání o pozemcích a možném připojení na horkovod vedly brněnské teplárny v Oslavanech či Ivančicích na Brněnsku. Nyní navážou setkáními v dalších obcích po trase horkovodu. „Celkem se jedná o dvě obce v Kraji Vysočina a třináct obcí v Jihomoravském kraji," informovaly Teplárny Brno v tiskové zprávě.

Fiala uvedl, že věří v zahájení dodávek bezemisního tepla v roce 2030. „Ještě letos plánujeme zahájit zadávací řízení na výběr projektanta části financované společností Teplárny Brno, tedy hlavního horkovodního napaječe a návazných úprav v systému zásobování tepelnou energií v Brně,“ vysvětlil generální ředitel tepláren Petr Fajmon.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Twitter Petr Fiala

Štítky horkovod, dukovany, teplo, petr fiala

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně podepsali smlouvu o horkovodu. Vyjde na devatenáct miliard  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.