Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dobrovolníci vytrhali na Pálavě invazivní boryt. Zapojili se vězni i děti

Na žluté plochy tvořené invazivním borytem barvířským si na Pálavě posvítili dobrovolníci. Rostlinu vytrhali na vrchu Děvín, kde se po loňském suchém jaru opět rozmohla. Ochranáři očekávají, že boryt v lokalitě společnými silami potlačí do dvou let.

Invazivní rostlinu vytrhávali dobrovolníci na Děvíně už osmou sezónu. Než se do pročištění přírody pustili poprvé, tvořila nejvyšší vrchol Pálavských vrchů velká "pole" plná borytu. „Nyní se jedná spíše o jednotlivá ohniska - trsy, případně jednotlivé rostliny,“ vysvětlil Jiří Kmet z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Do borytobraní se letos zapojilo asi 250 lidí, kteří prošli plochu o rozloze více než dvaadvaceti hektarů jižně od Děvína. Čistit přírodu přišli žáci základních i středních škol, skauti, odsouzení z věznice v Břeclavi nebo dobrovolníci z firem. Účastníci v malých skupinkách dostali školení a náročný terén si před trháním prošli.

Zbavit se invazivní rostliny si dal za úkol projekt LIFE South Moravia. Že se míra pokrytí Děvínu borytem sníží na zanedbatelnou míru, očekávají ochranáři do roku 2025. „Jelikož boryt je rostlinou produkující velké množství semen, která si udržují klíčivost po několik let, je potřeba tento zásah provádět opakovaně a každoročně,“ vysvětlila vedoucí projektu Ivana Mariánková

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Pechoušek

Štítky boryt, dobrovolnictví, pálava, jižní morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci vytrhali na Pálavě invazivní boryt. Zapojili se vězni i děti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.