Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Moravské náměstí v Brně dostalo fontánu i kavárnu. Ploty zatím zůstávají

Brněnské Moravské náměstí má po kompletní rekonstrukci, kterou završilo oficiální představení fontány a kavárny. Obě stavby otevřel úřad před letní sezonou. V parku naopak zůstávají dále ploty, které chrání rostliny před návštěvníky.

O přeměně Moraváku se v Brně diskutovalo prakticky od konce druhé světové války, kdy z veřejného prostranství zmizel Německý dům. Novou podobu prostoru dala prostoru architektonická soutěž, která se odehrála v roce 2016. Komisi přesvědčil návrh Consequence Forma architects. Slavnostní stříhání pásky se na opraveném Moravském náměstí uskutečnilo loni v listopadu. Nyní se politici, stavitelé, architekti i zvídaví Brňané potkali na place znovu, aby otevřeli podnik a vodní prvek. 

„Na provozovatele kavárny jsme při výběru kladli vysoké nároky a nabídka služeb a sortimentu tomu odpovídá. Součástí budovy kavárny jsou i veřejné toalety, které slouží pro návštěvníky parku zdarma. Fontána dokáže vytvořit vodní jezero, má řadu větších a menších trysek, vodní mlhu pro osvěžení v parných dnech a večer bude díky podsvětlení hladiny tvořit magickou atmosféru,“ uvedl starosta městské části Brno-střed Vojtěch Mencl (ODS) k výsledkům investice, jež vyšla na více než 130 milionů korun.

Dovádění v moři i s imbusákem 

Hlavní lákadlem pro veřejnost bude podle úřadu fontána. Součástí atrakce jsou trysky, které vytváří malé či velké proudy. Nechybí ani světla, jež rozzáří celé lázně v různých odstínech a režimech. Zelenou ke koupání mají lidé i zvířata, která s klidem mají možnost dovádět s dětmi. Vodní prvek je provozu jen v určitých časech od jara do podzimu. V zimě se objekt změní na veřejné kluziště

Pozornost poutá rovněž kavárna s názvem Parq espresso bar, jež otevřela se zpožděním až nyní. Nabízí standardní sortiment, jako jsou párky, koktejly nebo čerstvé pečivo. Součástí by měl být podle architektů rovněž imbusák, jimž lze rozmontovat novou dřevěnou lavici v případě, že tam lidem zapadnou věci.

Do nepříjemných potíží se dostávají lidé na brněnském Moravském náměstí, které nedávno podstoupilo rekonstrukci. Důvodem je uživatelsky nepřívětivý mobiliář. Lidem do mezer laviček propadávají věci, k nimiž se následně nemají možnost dostat....

Ploty snad v červnu

Práce zahrnovaly rovněž vysazení nových stromů, keřů a květin, které chrání ploty. Lidé tak nemají možnost zatím nahlédnout i do dalších části parku. Podle městské části Brno-střed, která má park ve správě, současný stav ještě několik týdnů zůstane. Původně přitom měli dělníci plůtky sundávat už v květnu.

Dali jsme na doporučení zahradníků, podle nichž rostliny ještě potřebují čas. Bude nutné uskutečnit ještě další sečení. Předpokládáme, že v průběhu června ploty zmizí,“ řekla Drbně mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Moravské náměstí, Rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rostislav Horáček

Ta výsadba se vám opravdu náramně povedla - včera jsem šel okolo a zase jsem se kochal. Ty ploty nejsou esteticky nic moc, ale obávám se že kdyby tam nebyly, tak by tam nebyly ani ty nádherné tulipány.
Zdroj:

Středa, 17. května 2023, 08:59Odpovědět

Moravské náměstí v Brně dostalo fontánu i kavárnu. Ploty zatím zůstávají  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.