Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lidé v Brně marně loví mobily z designových laviček. Pomáhá klacík nebo demontáž

, aktualizováno 25. ledna 2023, 13:23

Do nepříjemných potíží se dostávají lidé na brněnském Moravském náměstí, které nedávno podstoupilo rekonstrukci. Důvodem je uživatelsky nepřívětivý mobiliář. Lidem do mezer laviček propadávají věci, k nimiž se následně nemají možnost dostat. Naposledy žena povolala kvůli uvězněnému mobilu městskou policii.

V novém posezení, jež lemuje celý střed opraveného náměstí, se nachází několika centimetrové mřížky. Drobné předměty jako klíče, krabička cigaret nebo mobilní telefony proto snadno lidem nedopatřením propadnou otvůrky na zem. Zvednout spadenou věc je už ale takřka nadlidský úkol, protože architektonický prvek se skládá z betonového podstavce, na němž jsou připevněná dřevěná prkna. Nešťastníkovi proto nezbývá často nic jiného než volat o pomoc jako naposledy o víkendu bezradná žena, která si přivedla na pomoc městskou policii. 

„Zpočátku se zdálo téměř nemožné z lavičky telefon dostat. Strážníci trpělivě a intenzivně vymýšleli způsob, jak si s nepříznivou situací poradit. Po chvíli pomocí baterky našli zhruba dvoucentimetrovou mezeru mezi betonem a dřevěným obložením. Opatrně tedy klacíkem posunovali telefon k tomuto místu a tím docílili kýženého výsledku,“ sdělila mluvčí Městské policie Brno Markéta Skřivánková k případu, který se odehrál o víkendu. 

Chce to někoho šikovného

Nedostatky nového mobiliáře překvapily rovněž městskou část Brno-střed, jež má park ve správě. Podle úřadu je ale lavička z pohledu norem naprosto v pořádku. Přesto připouští, že zapadání je nepříjemnou záležitostí, která se bude pravděpodobně vícekrát opakovat. Zvláště v letních měsících, kdy upravený „Moravák“ přiláká lidi k večernímu posezení s přáteli. 

„Je potřeba pokusit se za pomoci někoho šikovného v klidu dostat zapadnutý předmět ven. Pokud by se ho nepodařilo vytáhnout podobně, jak se to podařilo policistům, je v případě nouze možné lavičku částečně rozmontovat, odstranit některé zadní díly, které jsou demontovatelné z důvodu čištění a potřebného servisu. Je to však náročnější proces,“ radí budoucím smolařům mluvčí radní Brno-střed Kateřina Dobešová

Imbusák bude v kavárně, tvrdí odborníci 

Architekti i přes uživatelské komplikace nové dílo hájí. Tvrdí, že počítali s tím, že lidem věci pod konstrukci spadnou. „Při návrhu lavičky jsme podobné situace předpokládali. Lavička je i z toho důvodu opatřena zvýšeným soklem a demontovatelnými zády. Po odborné manipulaci je tedy možné zapadlé předměty bez problémů vytáhnout," vysvětlil Drbně architekt Martin Sládek ze studia Consequence Forma

Odborníci Brňanům doporučují, aby případě, že předmět nevyloví, nezoufali. Budou mít možnost zajít do tamní kavárny, jež má letos otevřít. Podle Sládka by provozovatel u sebe měl mít imbusový klíč, jímž lavičku rozmontuje. 

Nákladná rekonstrukce 

Zrekonstruované prostranství Moravského náměstí, jež vyšlo na více než 130 milionů korun, představilo Brno lidem koncem listopadu. O opravách místa se mluvilo ve městě bezmála padesát let. Prostor totiž po druhé světové válce, kdy šel k zemi Německý dům, ztratil svůj dominantní stavební prvek. Nová podoba nabízí například fontánu, desítky herních prvků nebo nové keře, stromy či trvalky, které až do konce května chrání plůtky. Předtím ale dělníci stromy kvůli chystaným pracím vykáceli. Celkově je ale zeleně v lokalitě více než předtím. 

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Brno, Moravské náměstí, Rekonstrukce, Design, Architektura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Baron Kocharovski

pohledově lavička - docela paráda. FUNKČNOST: úplné ZOUFLASTVÍ! :-((( zato bezdomovci budou nadšení. POHODLNĚ se natáhnou na spaní, protože jejich výška "nepřekoná" délku "nekonečné" lavičky. a když lavičku POBLIJÍ, nikdo ji NIKDY pořádně nevyčistí, protože "žbrlení" je mizerně dostupné. takže použitelnost: KATASTROFA! :-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Sobota, 28. ledna 2023, 20:08Odpovědět

Baron Kocharovski

to: Ondras Suchý -
tak přece nejde jen o mobily! až tam dalším spadnou klíče, občanky, řidičáky..., recepty, lístky..., to bude NAS*RA*NÝCH občanů! (a argument, že inbus klíč BUDE NĚKDY v dosud NEPOSTAVENÉ kavárně je OPRAVDU SCESTNÝ)! už třeba proto, že zadní díl samotné lavičky VÁŽÍ CCA 30 kg, (jak zaznělo v tv reportáži); takže určitě ten díl KAŽDÝ UNESE na jednom prstu, že jo! :-((( architekti by si s tímto svým HLOUPÝM nápadem BLBÉ lavičky měli dát PÁR FACEK! :-((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Sobota, 28. ledna 2023, 20:05Odpovědět

Ondras Suchý

Mají si dat pozor na mobily. Přece jen mobil je krám kterému se toho už podřizuje až moc. Nebude ustupovat něco co je potřebnější věcem jako je mobil.

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 12:48Odpovědět

Jan Kudera

To je tak, kdyz nekdo nedomysli detaily. Lavicka je krasna, dlouha, uplne vidim, jak si tam v lete z toho udelaji jista individua nocleharnu. Uvidi se, jak to bude vypadat za rok, dva.

Čtvrtek, 26. ledna 2023, 08:22Odpovědět

Lidé v Brně marně loví mobily z designových laviček. Pomáhá klacík nebo demontáž  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.