Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Letní tábory v Brně zdražily. Zájem rodičů je ale stále vysoký, říkají organizátoři

V Brně je o letní tábory mezi dětmi a jejich rodiči velký zájem. Přestože do konce školního roku zbývají dva měsíce, několik příměstských táborů hlásí plné kapacity. Jinde ještě poslední místa zbývají. Poptávku neovlivnilo ani zvýšení cen pobytů. Téměř všichni organizátoři meziročně zdražili, pětidenní tábor průměrně vychází na více než tři tisíce korun.

Tradičně vysoká je obliba tábora v zoo, kde děti tráví čas pozorováním zvířat a seznámí se s prací chovatelů ."Obsazeno bylo do tří minut i s náhradníky. Celkově nabízíme téměř 400  míst, což je nejvíce ze všech zoologických zahrad v Česku," řekl mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč. Tábor vyjde na 3900 korun, což je o jedenáct procent více než loni. Důvodem je podle Vaňáče růst cen energií, obědů a dalších vstupů.

Oblíbené jsou také tábory spojené s koupáním. Místa se plní v plaveckých školách i na koupališti Riviéra, kde tábor pořádá městská společnosti Starez-Sport. "Přihlášky jsme spustili začátkem února a nyní máme posledních šedesát míst z celkových 240. Ve srovnání s loňskými ročníky se nám poptávka o tábory neustále zvyšuje. Nestává se nám, že bychom v dubnu měli 74 procent přihlášek. Bohužel jsme letošní rok museli zdražit cenu na jednoho účastníka, která je nyní 3400 korun proti loňským 3000. Důvodem je zejména zdražení stravování a vstupů do jednotlivých středisek v rámci programu," uvedl vedoucí tábora Martin Müller.

Středisko volného času Lužánky nabízí na letní prázdniny pobytové tábory pro více než 1500 dětí a příměstské pro více než 4000 dětí. Naplněné jsou nyní z osmdesáti, respektive deavdesáti procent, což je podobné jako loni. Účastnit se mohou děti od čtyř let i studenti vysokých škol. Oblíbené jsou tematické tábory na motivy aktuálních her nebo filmů.

"Děti baví Avatar, Harry Potter, Mimoni nebo Tlapková patrola, což je rekordman v počtu a rychlosti přihlášených, s velkým převisem. Velice žádané jsou tábory Cirkusu LeGrando, kde se děti učí akrobatické kousky, a mezi ty nejoblíbenější jistě patří i sourozenecký tábor a ty, které pořádají v lanovém centru. Tyto tábory jsou vždy plně obsazené, a to mnohdy i pár hodin od začátku přihlašování," sdělila mluvčí střediska Kristýna Kolibová.

Ceny meziročně vzrostly u oblíbenějších táborů, a to zhruba o deset procent. Příměstské tábory stojí od 1000 do 3500 korun za týden. U pobytových táborů se cena pohybuje od 2500 až po 6000 korun za týdenní i dvoutýdenní tábory.

Letošní novinkou lužáneckého střediska je příměstský tábor pro hudebníky a hudebnice, fanoušky lega, vědátory, hráče šachů a nebo tábor na bruslích. Nejsou to ale jediné novinky, mezi kterými je v Brně na výběr. Školské zařízení pro environmentální vzdělávání Lipka nově nabízí třeba tvořivý tábor s využitím recyklovaných materiálů. Zábavní vědecký park Vida! centrum zase chystá tábor pro mladé dospělé, kteří se budou zabývat tématy, jako jsou sociální média, vlastní identita nebo dopady zneužívání sexuality v médiích.

Nová nejsou jen zaměření, ale také organizátoři. Letos poprvé organizuje příměstské tábory přes celé léto Muzeum města Brna. Konat se budou na hradu Špilberk. "Pro rodiče s dětmi jde o zajímavou lokalitu v centru města přívětivou svojí polohou a zároveň atraktivností. Využijeme veškeré prostory hradu, kam by se možná jinak děti nedostaly – bastiony, bývala konírna, výstavy, expozice," doplnila za instituci Barbora Kachlířová.

Ohodnoť článek

Autoři

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní tábory v Brně zdražily. Zájem rodičů je ale stále vysoký, říkají organizátoři  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.