Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Lidé v Brně vyhlíží osvěžení. Na náměstí se v novém brouzdališti smočí děti i psi

Plavky, opalovací krém i žabky ze skříní pomalu vytahují lidé v Brně, kteří očekávají příchod letní sezony, již mnozí stráví na Moravském náměstí. Nově opravený park v centru moravské metropole nabízí vodní prvek, který láká k osvěžení. Mnozí nedočkaví už do vody ponořili kotníky, včetně psů.

Zrcadlo, plovárna, brněnské moře či lázně, jak již Brňané před oficiálním zprovozněním nový vodní prvek v centru Moravského náměstí pojmenovali, zažil minulý týden velkou premiéru. Pracovníci dílo napustili při zkušebním provozu. Dílo upoutalo pozornost lidí, kteří zvláště o slunečném víkendu prvek vyzkoušeli, aby si zchladili nohy.

„Plochu jsme naplnili vodou a testovali jsme těsnění i funkčnost cirkulace vody, která pomalu odtéká přes žlaby po obvodě. Oficiálně se otevře v květnu a nabídne lidem osvěžení až do podzimu,” řekla Drbně mluvčí městské části Brno-střed Kateřina Dobešová.

Součástí atrakce jsou trysky, které vytváří malé či velké proudy. Nechybí ani světla, jež rozzáří celé lázně v různých odstínech a režimech. Systém lze naprogramovat podle času a venkovní teploty na různé varianty. Zelenou ke koupání mají lidé i zvířata, která s klidem mají možnost dovádět s dětmi. Na případné uličníky, kteří by například chtěli vodu znečistit saponátem, dohlíží monitorovací systém. „Prostor snímá kamera s nočním viděním, která jde přiblížit. Policie tak na celé prostranství dohlíží,” doplnila Dobešová.

Do nepříjemných potíží se dostávají lidé na brněnském Moravském náměstí, které nedávno podstoupilo rekonstrukci. Důvodem je uživatelsky nepřívětivý mobiliář. Lidem do mezer laviček propadávají věci, k nimiž se následně nemají možnost dostat....

Instalace vodního díla je součástí rekonstrukce Moravského náměstí, která skončila loni na podzim. Opravy vyšly na 130 milionů korun. Kromě fontánky vzniklo desítky herních prvků nebo nové keře, stromy či trvalky, které až do konce května ochrání plůtky. Zeleň vznikne i na místě bývalého vyhlídkového kola, kde zahradníci aktuálně vysadili trávník. 

Brňané mají i další místo oblíbené místo ke koupání. Nachází se před Janáčkovým divadlem, kam chodí nejen v létě mnozí lidé do fontány, aby si odpočnuli a také se zchladili. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Aneta Šamšulová

Štítky Brno, Brno-střed, Moravské náměstí, Vodní prvek, Rekonstrukce, Brouzdaliště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Brně vyhlíží osvěžení. Na náměstí se v novém brouzdališti smočí děti i psi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.